Az írók megelégelték, hogy a mesterséges intelligencia engedély nélkül használja fel műveiket

Elképesztő, hogy teljes mértékben semmibe veszik a szellemi tulajdont, továbbá a felhasználói adatokat azok, akik a mesterséges intelligencia fejlesztésén dolgoznak. Most az íróknál telt be a pohár, petíciót írnak.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A mesterséges intelligenciák fejlesztése közben eléjük tesznek jó pár szöveget, akár szépirodalmiakat is. 9000 írónak nem tetszik, hogy engedélyük nélkül ilyesmire használják a műveiket.

Már több mint kilencezren írtak alá egy írók által kezdeményezett petíciót, ami műveik technológiai fejlesztésekhez való felhasználását teszi középpontba. A Guardian cikke szerint Margaret Atwood, Viet Thanh Nguyen és Philip Pullman is ott van a petíció aláírói és a kapcsolódó nyílt levél megfogalmazói között.

Az írók problémája az, hogy a mesterséges intelligenciákat sokszor az írók műveivel trenírozzák, tanítják, a szerzők beleegyezése nélkül.

A legnagyobb amerikai írószervezet, az Authors Guild az OpenAI, az Alphabet, a Meta, a Stability AI és az IBM vezetőinek címezte a nyílt levelet. Ebben arról írnak, az AI betanítása előtt kérjenek engedélyt tőlük műveik használatára, valamint kompenzálják őket. Arról is írnak, egyre nehezebb írásból megérni, főleg az alulreprezentált közösségekből érkező írók helyzete rossz. Ezt súlyosbíthatja tovább az AI.

A mesterséges intelligencia receptjéből készítik az új magyar energiaitalt

Vallásgyalázásra használják a mesterséges intelligenciát

(Kreatív Online nyomán Szent Korona Rádió)