Wagner: Prigozsin nélkül Oroszország nagyot veszítene Afrikában

Wagner afrikai hálózatai ködösek, és nagymértékben támaszkodnak vezetőjük személyes kapcsolataira. Ezt a befolyást nem lesz könnyű pótolni – írja a Middle East Eye. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A Wagner-csoport várhatóan káoszba süllyed Afrikában, miután szerdán meggyilkolták alapítóját, Jevgenyij Prigozsint és más magas rangú vezetőket, mondta három, a szervezettel közvetlenül kapcsolatban álló forrás a Middle East Eye-nak.

A Wagner 2019 óta vált fontos szereplővé Afrikában, amikor Prigozsin fokozta líbiai műveleteit azáltal, hogy segített Khalifa Haftar keleti parancsnoknak biztosítani Líbiát, és támogatta őt Tripoli elfoglalására irányuló sikertelen kísérletében.

Befolyása azóta csak nőtt, és kiterjed Szíriára, Líbiára, Malira, Szudánra, Nigériára, Burkina Fasóra és a Közép-Afrikai Köztársaságra, nem is beszélve Ukrajnáról, ahol katonai, üzleti és politikai érdekeltségei vannak.

Ezt a munkát az orosz kormány utasítására végezték, amíg egy júniusi rövid Wagner-lázadás meg nem rontotta Prigozsin és Vlagyimir Putyin kapcsolatát, amely mára már látszólag halálos mértékűvé vált.

Wagner-források úgy vélik, hogy Prigozsin gépét Putyin parancsára lőtték le.

A lázadás óta Putyin és Prigozsin versengett Wagner hálózataiért Afrikában.

A csoport műveleteit ismerő források az év elején azt mondták a MEE-nek, hogy az orosz védelmi minisztérium küzd azért, hogy átvegye az irányítást Wagner afrikai hálózatai felett, mivel azok ködösek, és nagymértékben támaszkodnak számtalan személyes kapcsolatra, amelyeket személyesen maga Prigozsin alakított ki.

Halála a források szerint tovább bonyolítaná a Wagner-műveleteket.

“A Wagner most veszélyt jelent mind Oroszországra, mind Afrikára”

– mondta egy, a Wagner-műveleteket a kontinensen ismerő forrás a MEE-nek.

“Vlagyimir Putyin orosz elnök a korai bosszút választotta, és úgy tűnik, hogy a Kreml és Putyin kockáztatta befolyásának részleges csökkenését Afrikában, amikor ezt a merényletet tervezte.”

Erősebb, mint Oroszország
Egy másik forrás, egy magán katonai vállalkozó, aki a Száhel-övezetben dolgozik, azt mondta, hogy Wagner erősebb Afrikában, mint Oroszország.

A kivitelező kételkedett abban, hogy az orosz védelmi minisztérium rendelkezne a Wagner hálózatainak nyomon követéséhez vagy a szervezet új irányba történő mozgatásához szükséges erőforrásokkal és figyelemmel.

“Reálisan nézve a Wagner úgy terjedt, mint egy vírus, és úgy tűnik, hogy Oroszország hajlandó amputálni egy karját, hogy meggyógyítsa,”

– mondta a második forrás.

A Burkina Fasó-i puccs vezetője, Ibrahim Traore 2022-ben Ouagadougouban, néhány héttel azután, hogy Burkina Faso juntája több száz francia katonát űzött ki (AP)

A BBC News Ukraine csütörtökön arról számolt be, hogy az orosz katonai hírszerző ügynökséget, a GRU-t egy ideje utasították, hogy dolgozzon ki egy tervet a Wagner afrikai országokban lévő ügynökeinek többségének alternatív zsoldoscsoporttal való helyettesítésére, de Prigozsin hevesen ellenezte ezt.

A BBC azt is felvetette, hogy Putyin megpróbálhatta lecserélni Prigozsint Andrej Averyanov tábornokra, a GRU 29155-ös egységének vezetőjére, amelynek feladata külföldi gyilkosságok – állítólag beleértve a Szergej Skipral elleni támadást Salisburyben.

Putyin bemutatta Averyanovot az afrikai országok küldöttségeinek a júliusi orosz-afrikai csúcstalálkozón.

“Mindenki azt hiszi, hogy a Wagner Afrikában fehérbőrű orosz”

– mondta a másik forrás.

“Wagner itt a helyiek kiképzésével és toborzásával, valamint a helyi hadseregeken belüli kapcsolatok kiépítésével erősítette meg magát.”

A forrás hozzátette, hogy az orosz kísérletek, hogy átvegyék az irányítást a Wagner-hálózat felett, olyanok voltak, mintha a sötétben próbálnának eligazodni.

“A Wagner legtöbb alkalmazottját helyi szerződéses partnerek fizetik, és nem szerepelnek a vállalat nyilvántartásában”

– mondta.

“Úgy gondolom, hogy az oroszoknak nincs hatalmuk arra, hogy feloszlassák és ellenőrizzék ezt a struktúrát.”

A forrás hozzátette, hogy a vállalat az orosz kormány ellenőrzése vagy befolyása nélkül terjedt el Afrika egyes részein.

Kihasználva
Wagnert gyakran vádolják szörnyű emberi jogi visszaélésekkel. A Middle East Eye korábban a Wagner-harcosok által a Közép-Afrikai Köztársaság aranybányái körül elkövetett mészárlásokról és a líbiai visszaélésekről is beszámolt.

Eközben az Egyesült Államok azzal vádolta a csoportot, hogy több milliárd dollár értékű aranyat lopott el Szudánból – amelynek nagy része állítólag az Egyesült Arab Emírségekbe és Oroszországba került.

Az első forrás szerint a Wagner nem volt túl erős olyan országokban, mint Mali. De délebbre és keletebbre, a Száhel-övezet gyengébb államaiban a szervezet nagyon hatékonnyá vált.

“Azt is tudjuk, hogy időről időre kínai magáncégek tárgyalnak a Wagnerrel a biztonsági szolgáltatások fogadására vonatkozó szerződésekről”

– mondta az első forrás.

“Ez zavarta a Kremlt. Kihasználva az Ukrajna miatt gyengülő orosz befolyást, Kína lépéseket tett annak érdekében, hogy gyorsan előrelépjen az orosz kereskedelem területén Közép-Ázsiában. Nem volt titok, hogy Putyin kényelmetlenül érezte magát a Wagner és a kínaiak közötti afrikai kapcsolatok miatt is.”

A Wagnerrel foglalkozó harmadik forrás egyetértett azzal, hogy a Kreml harcolni fog Afrikában, és azt jósolta, hogy rakoncátlan harcosai hamarosan nem lesznek jók.

“A jövőben azzal fogjuk tölteni az időt, hogy arról beszéljünk, mit csináltak a Wagner-alkalmazottak Afrikában”

– mondta a forrás.

Kiemelt kép: Wagner-harcosok Mali északi részén (AP)

Életét vesztette Prigozsin – Megszólalt Putyin (Frissítve)

Kiderülhet hogy, ki veszi át a Wagner vezetését?

 (Middleeasteye.net nyomán Szent Korona Rádió)