Életét vesztette Prigozsin – Megérkezett a genetikai vizsgálat eredménye (Frissítve)

A Lenta értesülései szerint lezuhant a Wagner-vezér repülőgépe Oroszországban. Jevgenyij Prigozsin mellett további kilenc ember halt meg a tragédiában.

Megérkezett a genetikai vizsgálat eredménye (2023. 08. 28.) 

A genetikai vizsgálat megerősítette, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője életét vesztette a szerdai légiszerencsétlenségben – jelentette be az orosz Nyomozó Bizottság (SZK).

Vlagyimir Putyin szólalt meg Prigozsin haláláról (2023.08.25. 10:00)

Részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a szerdán történt repülőgépkatasztrófa áldozatai hozzátartozóinak. Az elnök első ízben szólalt meg az ügyben, amikor csütörtökön Moszkvában fogadta Gyenyisz Pusilint, a donyecki régió megbízott vezetőjét. Az elnök a tragédia alapos kivizsgálását ígérte. Elmondta, hogy Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke jelentést tett neki az előzetes vizsgálat elkezdéséről.

“Meglátjuk, mit mondanak majd a nyomozók a közeljövőben, a műszaki és genetikai elemzés most zajlik, ez eltart egy ideig”

– emelte ki Putyin.

Prigozsinról Putyin elmondta, hogy a kilencvenes évek eleje óta ismerte őt. Nehéz sorsú embernek nevezte, aki súlyos hibákat követett el az életben, és aki elérte a szükséges eredményeket mind a maga, mind pedig a közös ügy számára, ahogy azt az utolsó hónapjaiban tette, amikor ő megkérte erre.

“Tehetséges ember volt, tehetséges üzletember, és nemcsak hazánkban, hanem Afrikában is eredményesen dolgozott, ott olajjal, gázzal, drágakövekkel és nemesfémekkel foglalkozott”

– mondta.

“Tudomásom szerint tegnap tért vissza Afrikából, találkozott itt néhány tisztviselővel”

– mondta az elnök. Hangsúlyozta, hogy a Wagner fegyveresei jelentős mértékben hozzájárultak az ukrajnai rezsim elleni küzdelemhez, amit Oroszország nem fog elfelejteni.

Konsztantyin Malofejev, a tradicionális gondolkozásmódú “oligarchák” köréhez tartozó üzletember üzenete (2023. 08. 24. 14:30) 

PRIGOZSIN HALÁLÁRA

Nyugodj békében nyughatatlan hős.

Eugene egyike volt azoknak, akik törődtek (Oroszországgal – a szerk.). Lehet, hogy az ország legsikeresebb vendéglátója volt, de úgy döntött, hogy a jóllakott életét felcseréli az Oroszország ellenségei elleni harcra.

Létrehozott egy legendát – a PMC “Wagnert”, amelyet minden kontinensen elismernek. Ez a név megremegteti a nyugati neofasisztákat, és a jóakaratú embereket szerte a világon örömmel tölti el. Ezt a Donbass Önkéntesek Szövetségéből származó bajtársaimtól hallottam, akik a Wagner tagjaként harcoltak a világgonosz ellen Szíriában, Afrikában és végül Ukrajnában.

Eugene Oroszország igazi hazafia volt. Tüzes. Bátor. Szörnyű az ellenséggel és kényelmetlen a bürokraták számára. Országok és népek sorsáról döntve sajnos nem vette észre, hogyan döntött úgy, hogy már otthon – Oroszországban – is parancsol. Június 24-én, miután fegyveres hadoszlopokat emelt Moszkva ellen, majdnem kirobbant a polgárháború. De hála Istennek, időben megállt.

Fehéroroszországba költözve a Wagner még veszélyesebbé vált: 100 kilométerre az amerikaiak által megszállt Ukrajna fővárosától, Kijevtől. Prigozsin arcátlansága mellett nem volt kétséges, hogy győztes razzia zajlott volna Kijev ellen.

És ez a nyughatatlan, gondoskodó hős, Eugene nincs többé. Nem ismertem Utkint, akinek hívójele alapján az egész PMC-t “Wagnernek” hívták. De biztos vagyok benne, hogy az ő halála is hatalmas veszteség.

Nyugodj békében nyughatatlan hős. Kijevet mindenképpen elfoglaljuk! Megkezdett munkád nem fog kárba veszni.

Mi okozhatta a robbanást?  (2023.08. 24. 12:00) 

Cikkünkben korábban írtuk, hogy légvédelmi rakétákra utaló kondenzcsíkokról számoltak be a források és a szemtanúk, melyek a repülőgép felé tartottak.  Ez a forgatókönyv is valószínűsíthető még, de a Strana ukrán hírportál szerint másról lehet szó.

A Prigozsin gépe lezuhanásával kapcsolatos nyomozás egyik változata valószínűsíti, hogy a futóműrekeszbe helyezett robbanószerkezet okozta a tragédiát – állítják nyilvános orosz forrásokra hivatkozva.

Az előzetes adatok szerint a futómű területén történt robbanás, aminek következtében leszakadt a szárny, ami a stabilizátornak ütközött, emiatt éles zuhanásba kezdett a gép. Ezt a verziót támasztja alá az is, hogy a gép farka öt kilométerrel odébb esett le a törzstől.

A hírek szerint a robbanásszerű nyomáscsökkentéstől valószínűleg minden fedélzeten tartózkodó ember azonnal eszméletét vesztette, így a pilóták nem tudtak vészhelyzetet jelenteni.

Nem csak az ukránok állítják ezt. A News.com.au ausztrál hírportál információi szerint valójában egy borosládába csempészett robbanószer működött el a gép fedélzetén. A lap szerint a ládát utolsó pillanatban, a biztonsági ellenőrzések lefuttatása után csempészték a magángép fedélzetére.

Christopher Steele, volt brit hírszerzési tiszt a Sky News-nak részletesen beszélt a borosüvegbe rejtett bombáról szóló hírekről. Azt mondta: “teljesen biztos” abban, hogy szabotázs történt, vagyis a gépet belülről robbantották fel, egyedül az a kérdés, pontosan hogyan – írja a Portfolió.

Akik életüket veszítették a lezuhant gépen (07:00)

A Szövetségi Légiközlekedési Hivatal közzétette a lezuhant gép fedélzetén tartózkodó utasok listáját. A jelentések szerint a fedélzeten tartózkodott:

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója.
Dmitrij Utkin, a cég társalapítója
Szergej Propustin
Jevgenyij Makaryan
Alexander Totmin
Valerij Csekalov
Nyikolaj Matuszejev
A legénység tagjai voltak:

Alekszej Levshin, parancsnok
Rusztam Karimov, másodpilóta
Kristina Raspopova, légiutas-kísérő.

HIVATALOS: PRIGOZSIN HALOTT  (20:30)

Requiescat in pace!

Több orosz forrás, és a Wagner életben lévő vezetői is megerősítik, hogy Prigozsin, valamint Utkin és Rogov halottak.

Dugin szerint még életben lehet (20:15)

A Readovka forrása szerint Jevgenyij Prigozsin haláláról szóló jelentések jelenleg koraiak. A haláláról, valamint a Wagner-csoport parancsnokának, Dmitrij Utkinnak a haláláról szóló információk egyes médiaforrások szerint jelenleg nem ellenőrizhetők.

Jevgenyij Prigozsin egy másik gépen lehet. Korábban az üzletember titoktartási céllal rendszeresen összezavart mindenkit. Mint a forrás rámutat, Prigozsin állítólag egy gépre jelentkezhetett be, és ekkor szállt fel egy másik gépre.

***

Információk szerint Jevgenyij Prigozsin gépe felrobbant a levegőben és lezuhant. Egyenlőre nem derült ki, hogy ki volt benne. Jevgenyij Prigozsin második gépe Moszkvában landolt. Úgy tűnik, hamarosan minden kiderül. Túl korai találgatni. Mindenesetre ez nagyon nyugtalanító üzenet.

Mi is történt? (20:02)

A hírek szerint Jevgenyij Prigozsin egyik Embraer Legacy 600-as magánrepülőgépe 18:20-kor tűnt el a radarról, a diszpécserek megpróbálták felvenni a kapcsolatot a személyzettel, de nem jártak sikerrel, majd a légiforgalmi irányítók értesítették az RF védelmi minisztériumot és a légvédelmi egységeket az esetről.

A magánrepülőgép közelében két légvédelemre jellemző kondenzcsík volt látható az égen.

A videókon látható verzióval esik ez egybe. A terrortámadást kizárták.

(Grey Zone) 

Két repülőgéppel utaztak a wagneresek, a második most ért földet Moszkvában. Nem tudni, hogy azon kik lehetnek. (19:58) 

A teljes parancsnoki állomány a gépen lehetett (19:50)

Az Intel Slava Z értesülései szerint az egész parancsnoki állomány a repülőgépen tartózkodott.

Egyes csatornák szerint például a fentebb említett, az orosz háborúról részletesen tájékoztató Telegram csatorna adminja is érintetta tragédiában.

Korábban írtuk

A Lenta egy videót is közzétett, amelyen a repülőgép becsapódása látható:

Az orosz portál arról ír, hogy a balesettel kapcsolatban moszkvai idő szerint 19 óra 29 perckor értesítették a hatóságokat, de a baleset már nagyjából egy órával korábban történhetett. A magánrepülő Jevgenyij Prigozsin cégének a tulajdona volt, Moszkva és Szentpétervár között repült, amikor hirtelen megszűnt a radarkapcsolat.

Úgy tudják, hogy Prigozsin általánan egy másik repülőgépet használt, viszont most valami miatt ezen a gépen utazott. A Wagner-vezér halálát az orosz Légiközlekedési Hatóság is megerősítette.

Miért utazhatott vajon Afrikából vissza Oroszországba?

Először jelentkezett videóval Prigozsin a júniusi események óta

(Origo és HírTV nyomán Szent Korona Rádió)