A szabadon engedett embercsempészek máris megszegték a számukra kiszabott szabályokat

Augusztus elejéig 1385 külföldi embercsempészt engedtek ki a magyar börtönökből. Közülük mostanáig hat embert fogtak el – és ki tudja, hány kerülte el a hatóságok figyelmét -, mert megszegték a reintegrációs őrizetről szóló rendeletben foglalt szabályokat. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

nemrég elfogadott kormányrendelet szerint úgynevezett reintegrációs őrizetbe kerülnek az embercsempészek, vagyis lényegében szabadon engedik őket. A döntés indoklása, hogy túlzsúfoltak a börtönök, és Strasbourgban emiatt „próbálnak újabb pénzeket lehúzni a magyar államról”. A szabályozás szerint ha nem hagyják el 3 napon belül Magyarországot, vagy újabb bűncselekményt követnek el, akkor le kell tölteniük az embercsempészet miatti börtönbüntetést is. Felmerült a kérdés, miszerint mi van akkor, ha ebben a 72 órában követnek még el egy-két bűncselekményt, majd csak utána lépnek le? Most a felvetés bebizonyosodott.

Május végéig 606 külföldi embercsempész sétált ki összesen 26 büntetés-végrehajtási intézetből. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága akkor azt állította, további 202 fogvatartott elengedése várható. A tájékoztatás időpontjában tehát összesen 808 külföldi állampolgárságú, jogerősen elítélt, kiutasított fogvatartott volt, akik kizárólag embercsempészést követtek el.

Két hónap alatt azonban a létszám csak nőtt, így ismételten külföldi embercsempészek százai távozhatnak szabadon. Augusztus 4-ig 1385 külföldi állampolgárságú, embercsempészetért jogerősen elítélt, kiutasított fogvatartottat bocsátottak reintegrációs őrizetre.

Rétvári Bence belügyi államtitkár szerint az embercsempészek ellenőrzésére hatékony módszert dolgoztak ki a Nova.mobil-alkalmazás használatával. A probléma csak az, hogy az említett applikáció nyomonkövetésre és helymeghatározásra nem alkalmas, akkor van haszna, ha igazoltatják a hazánkból kiutasított személyeket. Azonban emellett is sikerült elfogni mintegy 6 személyt, akik megszegték a szabadon bocsátás feltételeit, így őket visszakísérték a bv-intézetbe.

Közülük hárman 72 órán belül nem hagyták el Magyarország területét, majd utána bűncselekmény elkövetése közben érték őket tetten. Egy személy 72 órán belül követett el bűncselekményt, amiért előállították. Két főről– egy török és egy grúz állampolgárról, akiket határforgalom-ellenőrzés-, illetve igazoltatás során vontak intézkedés alá – megállapították, hogy nem hagyták el 72 órán belül Magyarország területét, ezzel megsértve a részükre meghatározott magatartási szabályokat.

Zöld Astra rendszáma egy fehér Octavián- Így csempészik a migránsokat

Négyen sérültek meg a balesetben, amiben az embercsempész egy ház falának hajtott

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)