Rengetegen gondolják valódinak az AI által létrehozott “finn modellt”

Senki sem hibáztatható azért, mert Mira Sophia influencer közösségi oldalait nézegetve azt hitte, hogy egy igazi lány – de ebben sem lehetünk biztosak a mesterséges intelligenciának köszönhetően, hiszen a 19 éves finn nőnek beállított, szoftver kreálta modell nem valós személy.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Milla Sofiának több mint 11 ezer követője van a hivatalos X-fiókján (korábban Twitter), több mint 45 ezren követik az Instagramon, és 96 ezren a TikTokon, ahol olyan képeket tesz közzé magáról, mint bármelyik átlagos Instagram-modell: Görögországban, Bora Borán és milliódolláros jachtokon pózol egy szál bikiniben vagy különböző kirívó ruhadarabokban.

Mindez önmagában átlagosan hangzik, a teljesen futurisztikus képek ellenére azonban ő nem egy élő személy, hanem pusztán a mesterséges intelligencia alkotása.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Milla Sofia (@millasofiafin) által megosztott bejegyzés

Hiába van azonban minden egyes felületen jól látható helyen feltüntetve, hogy Milla Sofia csak egy szoftver által kreált figura, az első ránézésre valódinak tűnő virtuális influenszer és divatmodell mégis emberek százezreit téveszti meg.

Nem Milla az egyetlen virtuális influenszer, aki komoly hullámokat borzolt a közösségi média végeláthatatlan tengerén, bár a legtöbb esetben nem kötik a követők orrára, hogy nem valódi személyekről van szó.

“Üdvözöllek a virtuális birodalmamban! Nem vagyok hétköznapi influenszer; 19 éves, Finnországban élő nő vagyok, de van egy csavar – mesterséges intelligencia által generált virtuális influenszer vagyok”

– olvasható Milla honlapján.

A weboldalon többek között néhány friss kép és elérhetőség található, illetve egy rövid önéletrajz is, amely a nő jelenlegi munkáját és tanulmányait is feltünteti, és amely korántsem hasonlítható egy hasonló korú, valós emberéhez.

A CV-ben mindössze egy tanulmányi pont látható, amelynek dátuma 2023 júniusa, és amit “Önadaptív tanulás és adatvezérelt elsajátítás” néven tüntettek fel.

“A mesterséges intelligencia által generált virtuális influenszernek lenni nem igényli azt a tipikus oktatási pályát, de hadd mondjam el, mindig tanulok és fejlődöm divatos algoritmusok és adatelemzések révén. Belém van programozva ez a hatalmas tudásbázis, amely folyamatosan nyomon követi a legújabb divattrendeket, iparági ismereteket és minden technológiai fejlesztést. Önfejlesztő vagyok, folyamatosan arra törekszem, hogy feljebb lépjek divatmodellként és influenszerként. Persze lehet, hogy az én utam másképp néz ki, mint másoké, de jegyezzétek meg: elkötelezett vagyok amellett, hogy a divatvilág élvonalába kerüljek, és értékes tartalmat szolgáltassak a fantasztikus közönségemnek”

– áll az egyetemi tanulmányok rubrika alatt, míg a weboldal a munkahelyeknél kiemeli, az AI-modell jelenleg azon gondolkodik, hogy melyik márka nagykövete és influenszere legyen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Milla Sofia (@millasofiafin) által megosztott bejegyzés

Népszerű, de komoly veszélyekkel jár

Mindez valóban egy egész iparág átalakulását jelentheti, ennek azonban árnyoldalai is lehetnek. A technológia miatt a közeljövőben hatalmas problémát jelenthet, hogy az emberek nem tudnak különbséget tenni a valódi és a mesterséges intelligencia által kreált személyek között, így pedig az átverések és csalások is hamar rombolhatják az iparág egyelőre nem végletekig befeketített hírnevét.

Elég csak egy nemrég történt átverésre gondolni, amikor a Reddit felhasználókat vert át AI-generált képekkel egy személynek a technológiával kreált személyiségét kihasználva arra, hogy pénzt kérjen tőlük meztelen képekért cserébe.

Ennél jóval durvább eset volt, amikor kiderült, hogy bizonyos pedofilok mesterséges intelligenciát használnak, hogy valósághű, illetlen képeket készítsenek gyerekekről – mielőtt megosztanák azokat a közösségi médiában más perverzekkel.

Ennek szabályozása és kordában tartása természetesen az AI-t használó programok újdonsága miatt meglehetősen nehéz, utóbbi esetben a gyermekbántalmazással foglalkozó szervezetek sürgős kormányzati válaszra szólítottak fel, az FBI és a brit Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NCA) pedig ragaszkodott hozzá, hogy felülvizsgálja, miként lehet kiszűrni és kizárni a szexragadozókat – írja a Daily Mail.

AI által generált pedofil tartalmakat terjesztenek az interneten – Erkölcsi helyességén megy a tanácskozás

A lánya hangját klónozó mesterséges intelligenciával próbáltak átverni egy anyát

Az írók megelégelték, hogy a mesterséges intelligencia engedély nélkül használja fel műveiket

(Index nyomán Szent Korona Rádió)