Az erőltetett elektromos átállás után jöhetnek a korlátozások

Az elmúlt évek mániája az elektromosságra való átállítása mindennek is. De mi van akkor, ha kevesebb az áram mint kelle? Például nem engednek fűteni…

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Európa számos országának energiaválsággal kell szembenéznie, miután az Oroszország ellen bevezetett szankciók következményeként hiány alakulhat ki a tél folyamán villamos energiából és gázból is. Svájc most olyan intézkedési programot dolgozott ki, amely ideiglenesen megtilthatja az elektromos autók használatát az országban.

A kormány sürgősségi intézkedéscsomagot terjesztett elő a várható áramhiány kezelésére, ugyanis Svájc a környező országokból importál villamos energiát. E tekintetben pedig különösen nagymértékben függ Franciaországtól és Németországtól, két olyan országtól, amelyek a szankciók következtében nem biztos, hogy képesek lesznek energiát exportálni a környező országokba, ugyanis a saját belső igényeik kielégítése is gondot okozhat a tél folyamán.

A svájci intézkedéscsomag négy pontot tartalmaz. Az első két lépésben a háztartások villamosenergia-fogyasztását vágnák vissza az elektromos fűtéssel rendelkező lakások beltéri hőmérsékletének korlátozásával, és a mosógépekhez illetve a szárítógépekhez hasonló nagyobb fogyasztású készülékek használatának korlátozásával.

A harmadik szakasz azonban az elektromos autók használatát érinti. Ha az ország a harmadik fázisba kényszerül, akkor minden elektromos autót csak a legszükségesebb utazásokra lehet használni. Ilyen szükséges utazásoknak számít a munkába járás, a hatóságokkal való kapcsolattartás, a bevásárlás illetve az egészségügyi ellátás igénybe vétele. Ebben a helyzetben a kormány célja, hogy az állampolgárok ideiglenesen ne töltsék az elektromos autóikat, ezzel is segítve a blackout elkerülését.

A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy az ilyen helyzetben az elektromos autók használata szinte teljesen tilos lesz. Az egyenlőre nem világos, hogy ezt a szabályozást hogyan fogják betartatni, illetve milyen büntetéssel jár a szabályok megszegése.

Kabaréba illő az élet egy elektromos autóval

A Mercedes korlátozza az autó motorteljesítményét, ha nem fizet érte évente a tulajdonos

(V4NA nyomán Szent Korona Rádió)