A megfigyelőszervek azt állítják, hogy a Nike Canada vállalat hasznot húzott az ujgur kényszermunkából

Kanadai megfigyelőszervek felhívták arra a figyelmet, hogy több kínai vállalat is hasznot húz az ujgur kényszermunkásokból. Egyes kutatások szerint több mint 80 ezer ujgurt, többségében foglyokat, helyeztek át kínai gyárakba és bányákba dolgozni. Nem ez lenne az első eset, hogy ujgur kényszermunkásokat használnak ki egy nagy vállalatok.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Kanada vállalati visszaélésekkel foglalkozó felügyelője vizsgálatot indít azon állítások miatt, miszerint a Nike Canada és egy aranybányászati vállalat hasznot húz az ujgurok kényszermunkájából Kínában. A kanadai felelős vállalati ombudsman (CORE) hivatala először vizsgálja ezt az ügyet, és elismerte a panaszok súlyosságát. Az első panaszban azt állították, hogy a Nike Canada Corp. hat olyan kínai vállalattal áll beszállítói kapcsolatban, amelyekről az Ausztrál Stratégiai Politikai Intézet (ASPI) megállapította, hogy ujgur kényszermunkát alkalmaznak vagy abból hasznot húznak. Az ASPI szerint több mint 80 000 ujgurt helyeztek át kínai gyárakba dolgozni, egyeseket közvetlenül a fogolytáborokból küldtek. Az ENSZ szerint Kína súlyos emberi jogi jogsértéseket követett el az ujgurok ellen. A vizsgálat célja a tények tisztázása és a megfelelő intézkedések javaslása.

Egy külön panaszban a csoport azt állítja, hogy a Dynasty Gold Corp. kényszermunkát engedélyez a Hatu körzetben található aranybányájában, amely közel van a Kína által “fogva tartási” központoknak vagy “átnevelő” táboroknak nevezett területekhez. A vállalat tagadja a vádakat, de nem vállalt részt a vizsgálatban.

A Nike Canada és a Dynasty Gold Corp. vállalatok tagadják a vádakat, de az ombudsman szerint van ellentmondás a vállalatok állításai és az Ausztrál Stratégiai Politikai Intézet jelentése között. A CORE elvégzi a független vizsgálatot, bár nem tud elutazni Kína Xinjiang régiójába a vizsgálatokhoz.

A CORE irodához 13 elfogadható panasz érkezett, és a fennmaradó 11 panasz értékelése a következő hetekben várható. A CORE célja, hogy tisztességes és elfogulatlan módon oldja meg az emberi jogi panaszokat, és támogassa az érintetteket, valamint erősítse az érintett vállalatok felelős üzleti gyakorlatát. A kanadai kormány 2021 januárjában bejelentett új szabályozásokat azzal a céllal hozta létre, hogy biztosítsa a kanadai vállalatok felelősségét, és megakadályozza őket az emberi jogok megsértésében vagy a kényszermunka alkalmazásában Kína Hszincsiang tartományában.

Ezek mellett a kanadai parlamenti képviselők elfogadtak egy indítványt, amely szerint az ujgurok és más török muszlim csoportok üldözése népirtásként minősül az ENSZ népirtási egyezményének meghatározása szerint. Kína elutasítja a népirtással kapcsolatos vádakat, míg a konzervatív képviselők kritizálják a szövetségi kormányt az ujgur népirtás elismerésének hiánya miatt.

A CORE szerepe fontos, de a kritikusok szerint több hatalomra van szüksége az ombudsmannak a hatékonyabb munkához, és a kormány közvetlenebb vezetést is igényel ebben az ügyben.

Thaiföld is segíti Kínát az ujgurok üldözésében

Kínában megvalósult a gondolatrendőrség: teljesen átszövi a digitális megfigyelés az ujgurok életét

(CBC News nyomán Szent Korona Rádió)