Nem legalizálják az eutanáziához szükséges kábítószereket Németországban

Az öngyilkosságban való segítségnyújtás továbbra sem lesz törvényileg legalizálva Németországban, miután két, az eutanáziáról szóló törvényjavaslat is megbukott a Bundestagban. Mindkét beadvány célja a kábítószer-törvények megváltoztatása, hogy legálissá tegyék az eutanáziához szükséges halált okozó gyógyszerek felírását, de a két javaslat eltérő előfeltételeket szab ehhez a lépéshez.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az első tervezetet Lars Castellucci SPD-s politikus és Ansgar Heveling CDU-s képviselő nyújtotta be, akik mellé odaálltak a Zöldek, a FDP és a Baloldal képviselői is.

A javaslat szerint az úgynevezett üzletszerű eutanáziát ismét büntethetővé kellene tenni, és magát az eutanáziát is csak szigorú feltételek mellett lenne szabad engedélyezni. A tervezet a jogsértéseket három évig terjedő szabadságvesztéssel büntette volna.

Az öngyilkosságot csak előzetes pszichiátriai vagy pszichoterápiás vizsgálat, orvosi tanácsadás után is csak bizonyos idő elteltével vehették volna igénybe.

Az első javaslat mellett 304 képviselő szavazott, ellene 363. A második tervezetet is benyújtották, akik az eutanáziához való jogot akarták kivenni a büntetőjogból, helyette a szabályozást egy széles körű tanácsadói hálózatra bízták volna, de ez a javaslat is elbukott a Bundestag előtt 287 igen szavazattal a 375 nem ellenében.

Az eutanázia jogi szabályozása azután került az asztalra, hogy a Szövetségi Alkotmánybíróság 2020-ban hatályon kívül helyezte a büntető törvénykönyvben az eutanázia tilalmát.

A bírák azon a véleményen voltak, hogy az önrendelkezéshez való jog magában foglalja az öngyilkossághoz való segítségnyújtás lehetőségét is, ezért az öngyilkosság alapvetően legális, ahogy az asszisztált öngyilkosság is.

Nincs lobbi? Németországban még könnyebbé teszik a “nemváltást”, akár 14 (!) év alatt is

Németország cenzúrázza az “anya” szót

(Vasárnap.hu nyomán Szent Korona Rádió)