Jeruzsálemi latin patriarkátus: Az izraeli hadsereg példátlanul agresszív és barbár

Az izraeli légierő az elmúlt két évtized legsúlyosabb légicsapását mérte július 3-án a megszállt palesztin területeken, Ciszjordániában, a dzseníni menekülttáborban. A jeruzsálemi latin pátriárka és más egyházi személyek fejtették ki gondolataikat az agresszív cionista támadások kapcsán.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Pierbattista Pizzaballa latin pátriárka a Vatikáni Rádiónak elmondta:

„Újra, nem először, és sajnos félek, hogy nem utoljára vagyunk tanúi hadműveletnek Szamária északi részén, a dzseníni menekülttáborban, ahol felfegyverzett ellenálló palesztin egységekre akarnak lesújtani. Tudjuk, hogy ezek időleges megoldások. Amíg nem oldják meg a strukturális problémákat, főként a legelsőt, a palesztin nép méltóságát, szabadságát és önmeghatározását biztosító állam kérdését, addig ezek a fájdalmas helyzetek időről időre előfordulnak majd mindkét oldalon, sok áldozatot követelve.”

A jeruzsálemi latin patriarkátus közleményt adott ki, melyben leszögezi: az izraeli hadsereg dzseníni támadása példátlan agresszió, melynek során olyan barbár cselekedeteket hajtottak végre, melyek lerombolják a szent helyeket is, és olyan embereket pusztítanak el, akik őket megillető, méltó életre vágynak. Az izraeli agresszió a helyi templomra és annak közösségére sújtott le. A közleményben azonnali tűzszünetet kérnek, és azt, hogy vessenek véget az indokolatlan bűncselekményeknek.

„Ezekben a napokban szinte megszűntek a tárgyalások a két fél között – mondta el a Vatikáni Rádiónak Labíb Deibesz dzseníni plébános. – Az elmúlt 24 órában nagyon nehéz időket éltünk. Olyan volt, mint egy háború: robbanások, repülőgépek, harckocsik, mindez a palesztin nép ellen, vagyis néhány fiatal ellen, akiknek joguk van megvédeni a hazájukat. A helyzet tehát nagyon nehéz volt”

– tette hozzá, majd annak a reményének adott hangot, hogy a palesztin nép visszaszerzi jogait, és békében élhet a földjén.

„Segíteni akarunk a dzseníni lakosoknak, előbb pénzzel, hogy helyrehozzák a pusztítás okozta károkat, aztán mindent megtenni azért, hogy a palesztin nép visszakapja a jogait. Akkor ugyanis már nem lesz szükség külföldi segélyekre, boldogan és szabadon élhetünk.”

Deibesz atya azt kéri a nemzetközi közösségtől, hogy találjon megoldást erre a 75 éve húzódó konfliktusra, mert ha ez megoldódik, nem lesz többé háború, mindenki boldogan és elégedetten élhet.

A kétnapos razzia utáni kivonuláskor kitört tűzharcban meghalt egy izraeli katona, és a palesztin halálos áldozatok száma is nőtt. Gázából eközben öt rakétát lőttek ki Izraelre az izraeli hadsereg közlése szerint. Az izraeli hadsereg utolsó egysége szerdán hajnali két órakor hagyta el a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenínt. A katonai művelet során a hadsereg szerint legalább tizennyolc palesztin fegyveres vesztette életét. Az akció során több mint háromszáz palesztin gyanúsítottat hallgattak ki, közülük harmincat letartóztattak.

Megsemmisítettek több mint ezer robbanószerkezetet, és részben használhatatlanná tettek több tucat fegyvergyártó műhelyt. Lefoglaltak tíz házi készítésű pokolgépet, huszonnégy M16-os gépkarabélyt, nyolc pisztolyt és több száz töltényt, elkoboztak „terrorista célokat szolgáló” több százezer sékelt (több tízmillió forintot) és több tucat kilogramm robbanóanyag készítéséhez elegendő vegyi anyagot.

A dzseníni kivonulás alatt a Gázai övezetből öt rakétát indítottak izraeli területekre. A lövedékeket elfogta a Vaskupola légvédelmi rendszer, de a lehulló repeszdarabok kisebb károkat okoztak egy lakóházban az övezettől két-három kilométerre fekvő Szderot városban. A ház lakói az óvóhelyen tartózkodtak, emberéletben nem esett kár. Válaszul az izraeli hadsereg légiereje csapásokat mért a Gázai övezetet irányító Hamász föld alatti fegyverkészítő műhelyére a katonai szóvivő jelentése szerint.

Egy 15 éves palesztin lány meghalt egy izraeli razzia során

2,5 éves palesztin kisfiú vére szárad az izraeli katonák kezén

Palesztin halászokra támadt a Gázai övezet partjainál az izraeli haditengerészet

(Magyar Kurír nyomán Szent Korona Rádió)