Újabb “román sírokhoz” tartozó kereszteket helyeztek el a románok Úzvölgyében (videó)

Ismét aktivizálódott a román sovinizmus az úzvölgyi temetőben, amikor románok egy csoportja a korábban eltávolított betonkeresztek helyére, fakereszteket helyezett el szombat délután.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Fakereszteket készült kihelyezni az úzvölgyi katonatemetőben az eltávolított betonkeresztek helyébe a Nemzet Útja román szervezet szombaton délután. A katonatemetőben több alkalommal is román emlékünnepséget szervező Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet vezetője közösségi oldalán jelentette be korábban, hogy szombaton délután két órától híveivel százötven fakeresztet készülnek kihelyezni az úzvölgyi haditemetőben. A keresztek Tîrnoveanu szerint Sepsiszentgyörgyön készültek, a román vezető pedig adományokat várt ahhoz, hogy Úzvölgyébe szállíthassák.

Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere korábban elmondta, a székelyföldi község lakói nem készülnek Úzvölgyébe, nem kívánnak reagálni a provokációra. Csíkszentmárton helyi tanácsa időközben elfogadott egy határozatot, amely a község közterületén lévő temetőkben megengedett viselkedésről és cselekedetekről szól.

Elsőre csend volt a katonatemetőnél, elszórtan néhány román jelent meg Tîrnoveanuék felhívására, a hatósági jelenlét viszont erős volt: nagy számban vezényeltek ki rendőröket és csendőröket.

Megérkeztek Tîrnoveanuék az úzvölgyi haditemetőhöz. Busszal jöttek, és hozták a fakereszteket is.

Nem voltak sokan, legtöbb 100–150-en lehettek. Felsorakoztak, készültek bemenni a sírkertbe. A fakeresztek alja láthatóan meg volt erősítve, hogy időtállóbb legyen. Szintén idő kérdése volt, de már fúrófelszereléssel érkeztek, hogy gyorsabb legyen a felállításuk.

Bevonultak a temetőbe. A kapun ki van függesztve a Csíkszentmártonban elfogadott temetőszabályzó, az abba foglaltak nem hatották meg különösebben a keresztállítókat: kimérték a “román percellát” az eltávolított betonkeresztek és az emlékmű helyén.


Keresztáldás a pópától. Az ortodox pópa megszentelte a magyar hősöknek emléket állító kereszteket is, mondván: minden nemzet keresztjét megáldja. Közben elkezdték kifúrni a friss fakeresztek helyét az újramért román parcellában.

Ásóval, fúróval és az elmaradhatatlan mobiltelefon-kamerákkal, mert hát posztolni kell. Így ment 2023. július 8-án délután a román fakeresztállítás az úzvölgyi haditemetőben. A kifüggesztett szabályzat olyan friss, mintha nem is lenne. Két fúróval dolgoztak, eltartott egy ideig, amíg meglett a százötven gödör. Úgy tűnik, volt is rá idejük, ugyanis a csendőrség nem avatkozott közbe.

Első keresztek a helyükön. Emlékállítás egymással szemben.

A temetőkapu mindkét oldalára román zászlót szegeztek. Közben egy kisebb csoport felháborodásának adott hangot, hogy miért biztosítják a helyszínt a csendőrök. Nem értették, kitől, mitől kellett védeni a temetőt.

Autóval álltak be a temetőkapuba, hogy középre is kifüggesszenek egy román lobogót. Végülis három a magyar igazság.

Egyre csak gyűltek a fakeresztek. A terep úgy nézett ki, mintha ásatást folytatnának.

Spoiler: a helyszínre vittek a románok egy 5–6 méteres fakeresztet is, azt tervezték a végén felállítani.

A jelenlévők közül az egyik soviniszta kiállt a mikrofonhoz és Toma Constantint, Dormánfalva polgármesterét éltette, sajnálatát fejezve ki, hogy nem lehet itt, de lélekben velük van, és mindig kiáll Úzvölgye mellett. A többiek – szinte kivétel nélkül – kifütyülték, aztán összeszólalkoztak, míg végül odamentek a csendőrök. Az önjelölt Constantin-védő erre továbbállt, a többiek viszont még azután is kérdőre vonták: „Mit tett Toma? Ledöntötte a kereszteket!” – kiabálták a temetőből. Mint korábban írtuk, a Ziarul de Bacău portál beszámolója szerint a dormánfalvi polgármester utasítására június 29-ére virradóan elkezdődött a törvénytelenül felállított betonkeresztek és emlékmű bontása, reggelre pedig be is fejeződött.

Földbe került mind a 150 fakereszt, ezután egyenként szintbe hozták őket.

Tîrnoveanu szerint azért nem folyamodtak hatósági engedélyért, mert annak beszerzése évekbe telne, és szerinte az akció utólag is törvényesíthető.

Felállítottak egy zászlórudat is, hogy legyen még egy román lobogó az önkényesen kijelölt román parcella elején. A csendőrök továbbra is csak szemlélőként voltak jelen. Végül felállították a nagy keresztet is.

Felolvasták a szerintük itt eltemetett százötven katona nevét, és elhangzott a „prezent” (jelen) mindegyik után. „Bírósági döntés helyett igazságot akarunk” – jött a képzavar a pópától. „Nem helyes az, hogy itt minden magyarul legyen, nem ezért haltak meg a román hősök. Meg kell érteni, hogy a románok szenvedéseire is emlékezni akarunk, ezért

kell ide nekünk egy parcella,

ahol a múltra emlékezhetünk” – összegzett a pópa.

Felállították a nagy zászlórudat, felbogozták rá a piros-sárga-kék lobogót, megkezdődik a szertartás. Az ortodox pópa felavatta és megáldotta a román parcellát, hangsúlyozva, hogy „ma igazságot szolgáltattunk azért a gyúnyért, amit velünk űztek. Számunkra a keresztek szentek, és nem hagytuk magunkat legyőzni!”

“Ez nem építmény, nem kell ehhez építkezési engedély. Csak gödröket ástunk” – magyarázta, kijelentve, hogy “csak” a Román Hősök Kultuszát Ápoló Hivatal jóváhagyására van szükség. Ami pedig a csíkszentmártoni temetőszabályzatot illeti, Tîrnoveanu szerint az legfeljebb árról szólhat, hogy ki hogyan vágja a füvet, de arról nem határozhat, hogy itt milyen keresztek lehetnek. “Egyszerűen nincs ehhez joga” – állapítja meg, ígérve, hogy

októberben minden keresztre nevet függesztenek,

mert “ezek a keresztek a románoké, azoké, akik Istennel tartanak”.

Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului román soviniszta szervezet elnöke beszédében rögtön a lényegre tért: aki ezekhez a keresztekhez nyúl, börtönt kockáztat.

“Arra kértem a csendőröket, álljanak őrt. Szerintem legálisak a keresztek, bizonyítsák be, hogy nem azok”

– próbál előnyös helyzetet kovácsolni, tehát úgy véli, nem neki kell igazolnia a törvényességet, hanem az kezdjen bizonyítgatásba, aki szerint törvénytelen a keresztállítás.

“Ha valaha olyan döntés születik, hogy ezek illegálisak, mindent megóvunk. Nem tehetik tönkre a kereszteket!” – jelentette ki határozottan, egy esetleges B tervre is felkészülve: “ha mégis olyan döntést hoznak, hogy kiveszik a kereszteket és leteszik a temető elé, akkor majd jövünk és visszatesszük, kezdjük elölről”.

“Az biztos, hogy az első világháborúban itt románok százai haltak meg. Ha pedig meghaltak, nem jár nekik kereszt?

Miért nem kértünk engedélyt? Mert évek múlva kaptunk volna.

Miután véget értek a beszédek, lassan távoztak az egybegyűltek, de azért még megejtettek egy-két közös fotót a vadiúj keresztek között.

Az esemény lejártával megjelent a helyszínen Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök is a felesége társaságában, csendőrgyűrű védelmében.

Videó a soviniszták akciójáról:

Tovább folytatódik… Elkülönített román parcellát hoznak létre az úzvölgyi temetőben

Végleg eltávolították a betonkereszteket Úzvölgyéből!

(Székelyhon.ro nyomán Szent Korona Rádió)