Tovább folytatódik… Elkülönített román parcellát hoznak létre az úzvölgyi temetőben

Az egykor harcban álló valamennyi nemzet tagjai számára elkülönítenek területeket a sírkertben. Erről állapodtak meg a Hargita és Bákó megyei hatóságok, illetve a védelmi minisztérium képviselői. Ebben csak az az egy bökkenő, hogy szinte biztos, hogy románok abban a temetőben nem nyugszanak. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A tájékoztatás szerint a megbeszélés június 30-án történt Hargita és Bákó megye prefektusa, a Hargita megyei tanács elnöke, Csíkszentmárton község polgármestere, Dormánfalva (Dărmăneşti) polgármestere, valamint a védelmi minisztérium képviselőjének részvételével. „A jelenlévők a törvény tiszteletben tartására szólítottak fel, és kerülendőnek neveztek minden olyan megnyilvánulást, amely sértené a hősöknek kijáró tiszteletet, nemzetiségüktől függetlenül” – derül ki az Agerpres hírügynökség által ismertetett közleményből.

Ugyanakkor megegyeztek abban, hogy az Úzvölgyében harcoló valamennyi nemzet képviselői számára biztosítanak elkülönített területeket, amelyek a leendő megemlékezések helyszínéül szolgálhatnak.

A helyi hatóságok támogatják azokat a rendezvényeket, amelyek célja a szolgálat közben elesett hősök emléke előtti tisztelgés – szerepel a közleményben. Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke június 29-én közölte, hogy a dormánfalvi polgármesteri hivatal végrehajtotta a Bákó megyei táblabíróság jogerős ítéletét, és eltávolította a román hősök emlékére állított betonkereszteket, valamint az emlékművet. Az ezzel kapcsolatos megbeszélésre tehát a betonkeresztek elszállítása után egy nappal került sor.

Borboly nyugalomra szólított fel, kijelentve, hogy valamennyi elesett hősnek kijár a tisztelet,  nem szabad többé politikai célokra használni.

Mint arról beszámoltunk, a Bákó megyei törvényszék 2022-ben semmissé nyilvánította az úzvölgyi temetőben felállított 50 kereszt építési engedélyét és elrendelte a munkálatok felszámolását. A döntés elleni fellebbezést a bákói táblabíróság február 10-én elutasította, így az ítélet jogerőre emelkedett.

Végleg eltávolították a betonkereszteket Úzvölgyéből!

Egyre vadabban lépnek fel a soviniszta román szervezetek Úzvölgyével kapcsolatban

(Kronika online nyomán Szent Korona Rádió)