Úton a normalitás felé – Észak-Karolinában hatályba lépett az abortuszt szigorító törvény

Több hónapos jogi vita után most hatályba lépett az abortuszt szigorító törvény. Amellett, hogy a 12. hetet betöltött magzatokat nem ölhetik meg – kivéve például, ha veszélyben van a gyermek, vagy az anya élete -, megtiltják, hogy az a szolgáltató, amelynek erkölcsi, lelkiismereti, vagy vallási felfogásával ellenkezik az abortusz elvégzése, arra legyen kényszeríthető, hogy ilyen beavatkozást végezzen.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Észak-Karolina államban a terhesség megszakítását a 12. héttől megtiltó törvény július 1-i hatályba lépését egy, az előző napon hozott bírói döntés véglegesítette. A bíró pénteken azt követően hárított el minden akadályt a törvény életbe lépése elől, hogy az állam törvényhozása a héten pontosította az előírásokat. Abortuszpárti szervezetek, köztük a Planned Parenthood, korábban a jogszabály felfüggesztésére adtak be kérelmet a bíróságon arra hivatkozva, hogy a törvény rendkívül “homályosan” fogalmaz az orvosok és szolgáltatók kötelezettségeivel, és felelősségre vonhatóságával kapcsolatban.

A bíró a törvénymódosítást elegendőnek ítélte, illetve, átmeneti alkalmazási tilalmat rendelt el, arra vonatkozóan, hogy még meg nem állapított terhesség esetén az orvos felírhat-e terhességet megszakító gyógyszeres kezelést.

Észak-Karolina államban korábban 20 héten keresztül törvényes volt az abortusz elvégzése. A szigorítás nem vonatkozik nemi erőszak és vérfertőzés áldozataira, valamint az édesanya életét veszélyeztető helyzet elhárítása is kivétel.

A jogszabály emellett megtiltja, hogy az a szolgáltató, amelynek erkölcsi, lelkiismereti, vagy vallási felfogásával ellenkezik a terhesség megszakítása, arra legyen kényszeríthető, hogy abortuszt eredményező beavatkozást végezzen.

A keleti parton fekvő Észak-Karolina állam törvényhozása áprilisban fogadta el a jogszabályt, miután egy korábban demokrata képviselő csatlakozott a republikánusokhoz. Az állam demokrata kormányzója május elején megvétózta az új abortusz-törvényt, ám a törvényhozás két héttel később minősített szavazással felülírta a kormányzói vétót.

Betiltják az abortusztablettákat az USA-ban? (Frissítve)

Szülői beleegyezés nélkül is mehetnek abortuszra vagy nemátalakító műtétre a fiatalok Spanyolországban

(ProfitLine nyomán Szent Korona Rádió)