Szülői beleegyezés nélkül is mehetnek abortuszra vagy nemátalakító műtétre a fiatalok Spanyolországban

A spanyol baloldali kormánytöbbség élet- és normalitásellenes javaslatokat fogadott el a madridi parlamentben csütörtökön. Ezentúl a 16 éven felüliek szülői beleegyezés nélkül is megváltoztathatják nemüket és részt vehetnek abortuszon.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A spanyol baloldali kormánytöbbség radikális javaslatokat fogadott el a madridi parlamentben csütörtökön.

Az új törvények megkönnyítették a transzgender emberek nemváltását, az abortuszhoz való hozzáférést, miközben bevezették a menstruációs szabadság lehetőségét is.

Spanyolországban eddig a felnőtt emberek részletes orvosi jelentések és bizonyított hormonkezelések nyomán kérhettek nemváltást. A 18 év alattiaknak ez még összetettebb, bírói felügyelet alatt zajló eljárást jelentett.

Az új törvény azonban liberalizálta az eljárást. A 16 év fölötti kiskorúak mostantól szülői hozzájárulás és orvosi ellenőrzés nélkül kérhetnek nemváltást. A 14 és 16 év közötti kiskorúak szülők vagy más törvényes képviselő kíséretében igényelhetik a nemük megváltoztatását.

És még a 12 és 14 közötti gyerekek is kérhetik a nemváltást, ehhez viszont bírói hozzájárulás lesz szükséges.

A spanyol baloldali kormánytöbbség döntött arról is, hogy betiltják a konverziós terápiákat, amelyek az LMBTQP-személyek heteróvá “alakítását” célozzák. Megszavazták azt is, hogy állami támogatást kapnak a leszbikus párok és a szingli nők is a mesterséges megtermékenyítéshez.

Ezen túlmenően a spanyol parlament megszavazta, hogy a menstruációs eszközöket ingyen biztosítsák az iskolákban és a börtönökben, és az állami egészségügyi központokban ingyen adják a hormonális fogamzásgátlókat, valamint az esemény utáni tablettákat. Emellett bevezették a fizetett menstruációs szabadságot is.

A madridi parlament döntött arról is, hogy az állami kórházakban főszabályként kötelező legyen elvégezni az abortuszt. Jelenleg az abortuszok 80 százalékát magánklinikákon végzik Spanyolországban, mert az állami kórházakban sok orvos a hitére hivatkozva elutasítja az elvégzését. Ez a joguk megmarad most is az orvosoknak, de csak úgy, ha előzetesen regisztrálják magukat, írásban kifejtve ellenkezésüket.

Döntöttek arról is, hogy a 16 és 18 év közötti fiatalkorúak szülői hozzájárulás nélkül kérhetik mostantól az abortuszt. A spanyol törvényhozás 191 támogató, 60 ellenző és 91 tartózkodó szavazat mellett fogadta el a javaslatokat, amelyek a kormányzó baloldali koalíción belül is vitákat váltottak ki: a mérsékeltebb szocialistáknak voltak fenntartásaik, a szélsőbalos Podemos viszont győzelemként ünnepelte az elfogadásukat. A spanyol jobboldali pártok viszont élesen ellenezték a javaslatokat, és az utolsó pillanatig küzdöttek ellenük – végül sikertelenül.

Ferenc pápa felszólalt az abortusz és a genderindeológia népszerűsítése ellen

Eltiltották a francia papot, amiért ellenezte az abortuszt prédikációjában

(Mandiner nyomán Szent Korona Rádió)