Kilobbizta a Háttér Társaság: női korkedvezménnyel mehetnek nyugdíjba a transzok

Elvira (?)

A Veszprémi Törvényszék döntését követően a Fejér Vármegyei Kormányhivatal is elismerte: a transz nőknek is jár a „Nők 40” elnevezésű kedvezményes nyugdíjazási lehetőség. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

“Elvira”, 2013 óta hivatalos iratai szerint is nő: női nem és női név szerepel születési anyakönyvi kivonatában, személyi igazolványában, TAJ-kártyáján is. Így igencsak meglepődött, amikor 2021-ben kiderült: a nyugdíjfolyósító továbbra is férfiként tartja nyilván, így nem vonatkoznak rá a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjazására vonatkozó szabályok – írta közleményében a Háttér Társaság.

“Elvira” nem hagyta annyiban az ügyet, a Háttér Társaság segítségével bíróságon támadta meg a határozatot. A kormányhivatal döntése szerintük azért is problémás volt, mert az Európai Unió Bírósága már 2006-ban, egy brit transznemű nő esetében kimondta: a nemi alapú diszkriminációt a szociális biztonság terén is tiltó EU-s irányelv alapján a transzneműekre az új nemük szerinti nyugdíjkorhatár vonatkozik…

A kormányhivatal a perben arra hivatkozott, hogy a „Nők 40” kedvezmény célja a nők kompenzálása a gyermekneveléssel és a családi élet fenntartásával összefüggő szerepvállalásukért. A bíróság elvi éllel mondta ki:

a kormányhivatal jogellenesen szűkítette le a jogszabályban szereplő „nem” fogalmát a születési nemre.”

A bírósági döntésnek eleget téve a kormányhivatal módosította “Elvira” nemére vonatkozó adatot a nyilvántartásban, így 2 év múlva, 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhat.

A transznemű embereket az európai intézmények jelentős többletjogokkal látták el. Az Emberi Jogok Európai Bírósága már 2002-ben kimondta: a transznemű embereknek joguk van nemüket a születési anyakönyvi kivonatukban megváltoztatni, majd a strasbourgi Bíróság azt is előírta, hogy az elismerés nem tehető függővé műtéti beavatkozások elvégzésétől, és az eljárásnak gyorsnak, átláthatónak és hozzáférhetőnek kell lennie.

Új szintre lépett a fertő – két transzvesztita kötött házasságot Polgárdiban

A buzilobbi elítéltette Magyarországot Strasbourgban a nemváltás részleges tilalma miatt

(HVG nyomán Szent Korona Rádió)