A buzilobbi elítéltette Magyarországot Strasbourgban a nemváltás részleges tilalma miatt

A Háttér Társaság jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot, ugyanis egy ügynök-szervezetként, külföldről pénzelve és irányítva hatalmas befolyást szerzett a magyarországi ügyészségek felett is, és nemzetközi színtéren is egyre aktívabban támadja Magyarországot. Fontos tudni: ez a szervezet közhasznú, érzékenyítheti a rendőröket, tanárokat, ügyészeket. Fogadja őket a köztársasági elnöknő. Egyeztető szerv az Igazságügyi Minisztériummal. Országos ügyészségi protokollt dolgozhatott ki, feljelentéseiket pedig keresztülverik mindenáron, hiába zárja le az adott nyomozó bűncselekmény hiányában az ügyet.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az Index diadalittas cikke változtatás nélkül:

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának friss döntése értelmében Magyarország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, hogy nem biztosítja a transz emberek számára a nem- és névváltoztatás lehetőségét.

A Transvanilla Transznemű Egyesület ügyfele 2020 előtt kérvényezte a nem- és névváltoztatást, ám a magyar hatóságok jogszabályi hiányosságokra hivatkozva elutasították a kérelmét – hívta fel a figyelmet a Háttér Társaság.

Mint írták, a strasbourgi bíróság most megerősítette, hogy az Egyezmény 8. cikke védi az egyén nemi identitását mint a személy identitásának részét. Az EJEB hangsúlyozta továbbá, hogy a 8. cikk alatt a tagállamoktól elvárt, hogy gyors, átlátható és elérhető eljárásokat biztosítsanak a transznemű személyek jogi elismerésére.

A strasbourgi bíróság lesöpörte az asztalról a magyar kormány érveit, miszerint bírósági felülvizsgálattal a kérelmező jogorvoslatot kaphatott volna a szabályozás egyértelműségéből adódó problémákra.

A Bíróság megállapítja, hogy a jelen ügy körülményei olyan jogalkotási hiányosságokat és súlyos szabálytalanságokat tárnak fel, amelyek a kérelmezőt a magánéletével és személyes identitásának elismerésével kapcsolatban kínzó bizonytalanságban hagyták

– közölte a testület.

Emlékeztettek arra, hogy Magyarországon a 33-as paragrafus 2020-as törvénybe iktatása óta nincs lehetőség a nem és a név jogi elismerésére. A nem jogi elismerésének tilalma előtt pedig már évek óta nem hoztak döntéseket a beadott kérelmek ügyében, így súlyosan sérülnek a transz emberek alapvető jogai – tették hozzá.

„Az ilyen nemzetközi fórumokon megnyert ügyek több szempontból is nagyon fontosak. Elsősorban ügyfeleink számára, akik sokévnyi pereskedés után léphetnek előre az életükben. Emellett fontos üzenet a közösségünk számára, hiszen egyértelmű állásfoglalás a nemzetközi jog képviselőitől, hogy a transz emberek jogainak védelme mellett teszik le a voksukat. Nem utolsósorban pedig üzenet a magyar állam felé, hiszen továbbra is adósok azzal, hogy biztosítsák a nem- és névváltoztatás lehetőségét” – nyilatkozta dr. Sebestyén Andrea, a Transvanilla Transznemű Egyesület programmenedzsere.