Először üzent Prigozsin, mióta visszafordult Moszkva alól

A Wagner-csoport lázadásának lezárása óta először üzent a zsoldossereg vezére, Jevgenyij Prigozsin. A Wagner-vezér 11 perces hangüzenetet tett közzé, amelyben azt állítja, hogy az általa vezetett csoport részéről senki sem járult hozzá az orosz védelmi minisztériummal kötött szerződéshez, amely alapján a Wagner-csoportnak július 1-jével meg kellett szűnnie.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Jevgenyij Prigozsin világossá tette, hogy nem Vlagyimir Putyin ellen lázadtak, amikor csapatai Moszkva ellen vonultak, nem az orosz vezetést akarták megdönteni.

– A menet célja az volt, hogy elkerüljük a Wagner megsemmisítését, és felelősségre vonjuk azokat hivatalnokokat, akik szakszerűtlen cselekedeteikkel rengeteg hibát követtek el a különleges műveletben – mondta Prigozsin. A Wagner-vezér sajnálja, hogy csapást mértek az orosz légierőre, és a Wagner-konvoj azért fordult vissza, mert el akarták kerülni a vérontást, nem akartak orosz katonákat ölni – írja a BBC nyomán az Index.

– Azért vonultunk fel, hogy demonstráljuk tiltakozásunkat, nem pedig azért, hogy megbuktassuk a kormányt – tette hozzá a Wagner-vezér.

A Wagner-lázadás lezárása érdekében megkötött alku feltételeiről azt mondta, hogy a zsoldosok elutasították a Wagner 2023. július 1-jei bezárásáról és a védelmi minisztériumba való beolvasztásáról szóló döntést.

– A Wagner-parancsnokok elutasították, hogy az orosz védelmi minisztériummal kössenek szerződést – mondta Prigozsin, aki ismét elmondta, hogy az orosz erők csapást mértek erőire, és 30 emberével végeztek.

Megerősítette azt a korábbi információt is, amely szerint Aljekszandr Lukasenka belorusz elnök is szerepet játszott a megállapodásban.

– Lukasenka kezet nyújtott, és felajánlotta, hogy megtalálja annak a módját, hogy a Wagner legálisan folytathassa a munkáját – mondta

„Súlyos biztonsági problémák”

Prigozsin friss üzenetében arról is beszélt, hogy egységeinek vonulása egész Oroszország legsúlyosabb biztonsági problémáira világított rá, miközben útba tudták ejteni az összes orosz katonai egységet és repülőteret. A Wagner-vezér szerint a zsoldosseregnek jelentős támogatása volt a két elfoglalt orosz településen.

Prigozsin azt állítja, hogy a Wagner zsoldoscsoportnak volt támogatása azokban a városokban, amelyeken átvonult rövid életű lázadása során. Hozzátette, hogy erői 780 kilométert tettek meg az orosz főváros felé tartó menetelésüknél, ami megegyezik azzal a távolsággal, amelyet az orosz erők tettek meg Kijev felé az ukrajnai háború kirobbanásakor.

Prigozsin szerint, ha a Wagner csapataihoz hasonló erők hajtották volna végre az első támadást a „különleges katonai művelet indulásakor”, akkor már véget ért volna a háború.

Gyorselemzés a “Wagner-akcióról”: Zseniális maszkirovka, vagy Putyin bukása?!

(Kuruc.info nyomán Szent Korona Rádió)