Az egyezség máris életbelép? Ki lesz Sojgu utódja?

Gyorselemzésünkben mi is rávilágítottunk arra, hogy a Wagner-vezér Prigozsin az orosz védelmi miniszter leváltását követelhette és kaphatta is meg rá az ígéretet, ha megáll Moszkva előtt. Sojgu és többek távozása lehet a megegyezésben. Úgy tűnik, hogy el is indult a folyamat, de még nincsenek hivatalos híradások.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Prigozsin hosszú hetek óta bírálja a védelmi minisztériumot, amiért nem úgy haladnak az ukrán fronton a dolgok, ahogy kellenének. Válaszul az összes magán-zsoldosseregnek a védelmi minisztériummal kellett volna szerződést kötnie, tehát a Wagner-csoportot is beolvasztották volna a hivatalos hadseregbe, ebbe azonban nem egyezett be Prigozsin. A wagneresek péntek este állították, hogy az orosz védelmi minisztérium rakétacsapást mért az állásaikra, amire válaszul elfoglalták Rosztov-na Donut, majd megindult Moszkva felé, de hirtelen megegyezés történt (ennek hátteréről írtunk bővebben az elemzésünkben):

SZERGEJ SOJGU VÉDELMI MINISZTERNEK ÉS VALERIJ GERASZIMOV VEZÉRKARI FŐNÖKNEK MINDENKÉPP TÁVOZNIA KELL A KREML ÉS A WAGNER KÖZT KÖTÖTT MEGÁLLAPODÁS ÉRTELMÉBEN.

Szergej Sojgut, Oroszország régóta hivatalban lévő védelmi miniszterét már egy ideje nemcsak Vlagyimir Putyin elnök politikai szövetségesének tekintik, hanem Putyin közeli barátjának is az orosz elitben.

Ő lehet Sojgu utóda?

Sojgu évtizedes politikai karrierje most a legnagyobb próbatétel előtt áll a lázadást követően. A híresztelések szerint Alekszej Gyumin, a tulai régió kormányzója lehet a következő védelmi miniszter, aki orosz tábornok, a legmagasabb rangú kitüntetés, az Oroszország Hőse birtokosa, valamint a Hazáért Érdemrend IV. fokozatú kitüntetettje.

Gyumin 1972. augusztus 28-án született Kurszkban. 1994-ben diplomázott a Voronyezsi Felsőfokú Rádióelektronikai Katonai Mérnöki Iskolában. 2009-ben kitüntetéssel diplomázott az Orosz Föderáció elnöke mellett működő Orosz Közigazgatási Akadémián, 2013-ban pedig szakmai átképzésen vett részt az Orosz Föderáció Fegyveres Erők Főparancsnokságának Katonai Akadémiáján.

1996–2013 között különböző pozíciókban szolgált a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál. Biztosította Putyin részvételét különböző eseményeken az országon belül és külföldön, többek között a G8, G20, SCO, APEC stb. csúcstalálkozóin.

2013-TÓL 2016-IG TÖBB FONTOS TISZTSÉGET IS BETÖLTÖTT.

Ez idő alatt a vezérkar főigazgatóságának helyettes vezetője, a szárazföldi erők vezérkari főnöke, illetve az orosz védelmi miniszter helyettese is volt. 2016-ban először még csak ideiglenesen kinevezték, majd még ugyanabban az évben megválasztották a Tulai terület kormányzójává – írja az 1sn.ru portál az életrajzáról.

A vezérkari főnököt Armageddon tábornok válthatja?

Valerij Geraszimov további szerepe is kérdéses, pedig nem volt olyan rég, hogy idén januárban Szergej Sojgu kinevezte őt az ukrajnai harcok orosz erői vezetőjének, mégpedig épp Szergej Szurovikin helyett. Most a nem hivatalos források szerint ennek a fordítottja történhet meg: úgy tudni, hogy Szurovikin lehet az új vezérkari főnök, ha Geraszimovot leváltják.

Prigozsin és Szurovikin jó viszonyban vannak egymással. Nem véletlen, hogy utóbbi péntek este egyike volt annak a két tábornoknak, aki egy videóban a felkelés bejelentése után arra kérte Prigozsint, hogy álljon le.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)