Modernisták álma, a szép új világ Dániában: nincs készpénz, csak digitális valuta

Dániában az utóbbi időben egyre jobban leépítik a készpénz használatát, ami a kényelmesebb kártyás és telefonos fizetésnek is köszönhető. Ezt azzal próbálják legitimálni, hogy emellett a bankrablások is szinte megszűnnek.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az ezredfordulón még 221 fegyveres bankrablást jelentettek Dániából, ezek száma 2017 óta évi tíz alatt maradt, 2021-ben egyetlen ilyen bűncselekmény történt, míg 2022-ben már egyet sem követtek el.

A készpénzforgalom már évek óta fokozatosan veszít jelentőségéből a kártyás, illetve mobiltelefonos alkalmazásokkal történő fizetések javára Dániában is. A trendet a koronavírus-járvány is felerősítette. Ebből következően a pénzintézetekhez tartozó bankfiókok sem rendelkeznek jelentősebb készpénzkészletekkel.

A dán központi bank tavaly márciusban közölte, hogy 2021-ben a készpénzes fizetések a vásárlások alig 12 százalékát tették ki, míg 2017-ben ezek aránya még 23 százalék volt.  A bankszövetség üdvözölte a most bejelentett fejleményt, megemlítve azt is, hogy

a bankrablások “jelentős érzelmi megterhelést jelentettek az érintett alkalmazottaknak”.

A rablók kezdetben a pénzautomaták feltörésére álltak át, de a megfigyelési és a műszaki biztonsági eszközöknek köszönhetően ezen bűncselekmények száma is elapadt. A bűnözők az utóbbi években inkább online csalásokkal próbálkoznak – derült ki a beszámolóból.

Attól azonban, hogy a digitális világba helyezik át a pénzt, s ezáltal megszűnhetnek a bankrablások, csak egy tünet oldódik meg, ugyanis a kiilleszkedettek vagy illegális migránsok által elkövetett nemi erőszakok attól még meg fognak történni. A nőket is feltöltik majd a felhőbe megoldásként?

Csodás fejlődés! Már Magyarországon is lehet bankkártyás chipet ültetni a bőr alá

100 éve azt írta: 2081-re már mindenki “egyenlő” lesz – Novella Vonneguttól

(Index nyomán Szent Korona Rádió)