Összecsaptak a rendőrök és az önkormányzati dolgozók a pride miatt Dél-Koreában

Dél-Korea negyedik legnagyobb városában, a 2,5 milliós Teguban június 17-én kezdődött a helyi queer kulturális fesztivál, aminek a megrendezését a polgármester régóta próbálja megakadályozni. Hong Dzsunphjo polgármester korábban azt nyilatkozta, hogy szerinte a homoszexualitást súlyosan büntetni kellene, idén pedig egy keresztény szervezet petícióját támogatta a bíróságon, hogy a fiatalok védelmében tiltsák be a rendezvényt.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Mivel a rendezvényt nem sikerült betiltatni, szombat reggel 500 önkormányzati dolgozót vezényelt ki a város utcáira, hogy akadályozzák meg a pride fesztivál szervezőit abban, hogy felállíthassák a színpadot és a különböző sátrakat. A polgármester arra hivatkozott, hogy a szervezők törvénytelen módon akadályoznák a forgalmat.

Yonhap hírügynökség jelentése szerint a rendőrség a mintegy 30 percig tartó állóháború során végül elkezdte fizikailag eltávolítani a tisztviselőket, hogy utat engedjenek a szervezők teherautóinak a fesztivál helyszínére való behajtáshoz és a munkálatok megkezdéséhez.

20 perccel később a polgármester rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a helyszínen, ahol elmondta, hogy a fesztivál szervezői illegálisan elfoglalták az utakat, és hogy a tegui rendőrség vezetőjét fogja felelősségre vonni a kialakult helyzet miatt. Hong Dzsunphjo kétszer is indult az elnökválasztáson, a jelenleg kormányzó párt oszlopos tagja, és régóta ismert normalitáspárti álláspontjáról.

A Daegu Queer Culture Festivalt 2009 óta minden évben megtartják a város központi kerületében. Az idei rendezvényre néhány nappal azután került sor, hogy a tegui kerületi bíróság elutasította a város kereskedőinek és egyházi csoportjainak a fesztivál betiltására irányuló kérelmét. Szerintük a queer rendezvény és az utcák elfoglalása korlátozná a kereskedők üzleti szabadságát. A bíróság azonban a fesztivál szervezőinek adott igazat, mivel a hivatkozott üzleti kockázatok nem egyértelműek, és mivel a véleménynyilvánítás szabadsága szerintük ugyanolyan fontos, mint a vállalkozói szabadság.

Tegu egyébként hagyományosan a konzervatív politika fellegvára Dél-Koreában, így a fesztivál 2009-es indulása óta kifejezetten erős a pride felvonulással szembeni ellenállás. A keresztény vallási csoportok rendre ellentüntetéseket szerveznek, többször előfordult igen helyesen a tevőleges fellépés is.

A felvonulást sajnos végül megtartották, de a keresztény csoportok több helyen így is megpróbálták megzavarni az akadálymentes lebonyolítást, a rendőrség azonban a deviánsok védelmében állt.

Koreában a keresztények javára döntöttek az LMBTQP őrülettel szemben

(Humenonline nyomán Szent Korona Rádió)