Az ukrán ellentámadás margójára

Megindult a Nyugat által annyira várt ukrán ellentámadás. A neoliberális médiák messiásvárása a támadás eredményéről elképesztő tudatlanságra utal. Az ukrán katonák jól kiépített védelmi vonalak ellen, orosz tüzérségi- és légifölény közepette kezdték meg ellentámadásukat – “Tamás a Krímből” blogon megjelent írást közöljük.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A helyzet merőben más, mint Herszon és Izyum tekintetében, ahol az elfoglalt területek feladására kényszerültek az oroszok. Se kiépített védelem, se használható védelmi stratégia nem volt ezen területeken, de a legnagyobb hátrány ezek védelmének földrajzi korlátjai voltak.

Herszon könnyedén válhatott volna az oroszok Bakhmuthjává, de nem így történt. Ennek két oka van. Először is – és ezt a nyugati “szakértők” sokszor elfelejtik – Oroszország nem siet! Minden tekintetben (gazdasági, demográfiai, morális, katonai és pénzügyi) ellensége felé tornyosul, a nyugati támogatások ellenére is. A gazdaság a háború ellenére stabil, idén ismét növekvő pályára áll! A deviza és aranytartalék növekszik, a nemzetközi kapcsolatok a világ más országai felé soha nem voltak ilyen intenzívek és sikeresek. Másodszor a terepen a politikai érdekek nem írják felül a katonai érdekeket! Ennek a jelentősége elsőre talán nehézkesen megítélhető, de ha összehasonlítjuk az ukrán vezetéssel – ahol a helyzet ennek fordítottja – akkor könnyebben értelmezhető. 2022-ben az oroszok részéről történt taktikai visszavonulások hordoztak magukban politikai veszélyeket, de katonai szempontból kívánatosak voltak. Putyin stabil politikai rendszere tökéletesen alkalmas ilyen határozott lépések megtételére. Zelenszkij helyzete viszont teljesen más. Először is nincs ideje, gyorsan eredményt kellene felmutatnia, hiszen Ukrajna gazdaságilag nem létezik, demográfia hanyatlása példátlan a világon, nyugati finanszírozás nélkül egy nyugdíjat nem tud kifizetni, társadalma fárad, a herszoni visszavonulás óta katonai sikerei nincsenek. Másodszor az ukrán stratégiát a politika és nem a hadi helyzet írja! Többszörösen kiépített védelmi vonalak ellen küldik csatába legjobb ezredeiket, amely célja semmi más, mint hogy Zelenszkij pár kilométernyi szakasz visszafoglalásával tudjon parádézni Brüsszelben és Washingtonban, igazolva a Nyugatnak, hogy az a számtalan milliárd Euró és ugyanilyen értékű fegyverzet jó kezekbe került. Így néz ki, amikor rövidtávú politikai célokért feláldozzák a katonai realitást.

(Szent Korona Rádió)

Oda lett 8 Leopárd, 1500 ukrán katona: Főpróba, vagy ellentámadás?