Eljárást indít a Médiatanács egy buzikirekesztő tartalom miatt

A Médiatanács azért indít eljárást a Karc FM ellen, mert szerintük a Paláver című műsorukban homoszexuálisok elleni kirekesztő tartalom hangozhatott el. Az ügy azért is lesz érdekes, mert a napokban bejelentette a Karc FM, hogy megszünteti műsorát, ezentúl Hír FM néven sugároz majd, de a Paláver című műsor megmarad.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Bejelentés nyomán vizsgálta a Médiatanács a körzeti vételkörzetű Karc FM február 25-én sugárzott Paláver című betelefonálós műsorát. A hatósági ellenőrzés kiderítette: a műsor egyes részei alkalmasak lehetnek a homoszexuális kisebbség kirekesztésére, az elhangzottak a hallgatókban általánosító, sztereotip gondolatokat alakíthattak ki.

A Médiatanács hatósági eljárást indít a Karc FM médiaszolgáltatójával szemben, az eljárás során a médiaszolgáltató előadhatja védekezését. Az eljárás megindítása még nem jelenti annak kimondását, hogy ténylegesen megvalósult a jogsértés.

A mostani eljárás azért is érdekes, hiszen mint arról a Media1 beszámolt, a Karc FM ezekben a napokban megszünteti műsorát és a továbbiakban HírFM néven üzemel majd egy rádió a frekvencián, a műsorokat a HírTV-től és a PestiSrácoktól veszik át. A Paláver című műsor azonban megmarad.

A holland joghatóság alá tartozó Nick Toons tévécsatornán március 29-én, április 19-én és május 4-én sugárzott A Lármás család című műsorszám több epizódja ellen is bejelentés érkezett a hatósághoz.

A Médiatanács a vizsgálat után megállapította, hogy az epizódokban megjelenő gyors vágóképek, erőteljes hangeffektek félelem keltésére alkalmasak, és a műsorban használt szlengkifejezések is indokolttá teszik az epizódok magasabb korhatári kategóriába történő besorolását. A 6–12 év közötti korosztály ugyanakkor már megfelelően tudja értelmezni a látottakat.

A Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti a holland társhatóságot (Commissariaat voor de Media – CVDM), és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

A Ceglédi Városi Televízió február 1. és február 7. között sugárzott adásának hatósági ellenőrzésekor a Médiatanács megállapította: a médiaszolgáltató több hírműsorszámában is burkolt kereskedelmi közleményt tett közzé azzal, hogy egy helyi utazási iroda elérhetőségeit, kedvezményes árait, útjait ismertette egy riportban. A Médiatanács ezért figyelmeztetésben részesíti a szolgáltatót, és felszólítja, hogy tartózkodjon a jövőbeni jogsértésektől.

A Médiatanács határozatait és a heti ülésen készült jegyzőkönyvet ezúttal is csak később teszik közzé a weblapon.

LMBT Történeti Hónap: “Jól működő buzilobbi” rendezvényt nyitott meg Karácsony Gergely

Folytatódik a buzilobbi: Németországban egy gender-ideológiát támogató törvényt készülnek elfogadni

(Media1 nyomán Szent Korona Rádió)