Egyre biztosabb: bűnbandáknál köt ki az Ukrajnának szánt fegyverek egy része

Korábban is foglalkoztunk már azzal, hogy az ukrajnai fegyverszállítmányok nem biztos, hogy a fronton kötnek ki. Újabb jelek mutatnak arra, hogy azok például franciaországi bűnbandákhoz kerülhettek. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A franciaországi bűnbandák rátehették a kezüket az ukrajnai fegyverekre

A franciaországi Marseille-ben jelenleg nagy mennyiségű, Ukrajnából származó fegyver keringhet az alvilági bandák között, erről beszélt a BFM-TV francia televíziós csatorna műsorában Dominique Rizet igazságügyi szakértő. A kérdéskör annak kapcsán merült fel, hogy a napokban három ember meghalt egy éjszakai klub előtt történt lövöldözésben a városban, a rendőrség szerint rivális drogkereskedő bandák közötti összecsapásról volt szó. Tíz nappal korábban pedig egy nő halt meg egy lövöldözésben, neki nem volt köze a drogbizniszhez, csupán egy ártatlan áldozata lett egy tűzharcnak.

Csak úgy, ahogy a jugoszláviai háború esetében, úgy az Ukrajnában zajló konfliktus is lehetőséget adhat a maffiahálózatoknak arra, hogy felvirágoztassák a fegyverkereskedelmet és a feketepiacot – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A briteknél alig két hónapja kongatták meg a vészharangot

Paul James brit fegyverszakértő legalábbis határozottan meg van győződve arról, hogy több millió fegyver kerülhet forgalomba, amikor az ukrajnai háború véget ér, és sok közülük bűnözői bandák kezébe kerülhet. A BBC brit közmédia beszámolója szerint James egy időzített bombához hasonlította az Ukrajnából származó fegyverek nyugati piacon való megjelenését, amely csak arra vár, hogy felrobbanjon.

Az elmúlt 15-20 év tapasztalatai szerint a Nyugat-Balkánról származó fegyverek voltak az Európába irányuló fegyvercsempészet főszereplői. Ezeket a fegyvereket számos nagy horderejű bűncselekményben és terrorista incidensben használták fel, és még mindig próbáljuk csökkenteni az onnan származó lőfegyverek beáramlását. Úgy gondolom, hogy Ukrajnában ennél sokkal rosszabb lehet a helyzet

– figyelmeztetett a fegyverszakértő a brit közmédiában.

Az amerikai oknyomozó újságíró szerint rengeteg fegyver kerülhet a feketepiacra:

Feketepiacra kerültek az Ukrajnának szánt fegyverek

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió) 

Többet költött csak az USA egy év alatt Ukrajna felfegyverzésére, mint 9 év alatt Afganisztánra