Európai csúcstalálkozó Moldovában június 1-én, avagy provokáció az oroszok irányába?

Nem is olyan régen Moldova egyáltalán nem volt a nyugati média fókuszában, most viszont, miután Bahmut orosz kézre került, a moldovai geopolitikai dominók aktivizálódnak.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezésére létrehozták az Európai Politikai Közösséget, amelynek az első csúcstalálkozóját tavaly októberben tartották. Jelenleg 2023. június 1-én Kisinyovban az Európai Politikai Közösség által szervezett nagy európai csúcstalálkozóra vagy fórumra készülnek. Legalább 50 európai vezető érkezése várható egész Európából. Olaf Scholz német kancellár, Klaus Iohannis román elnök és még sokan mások jelezték részvételüket.

Az ukrajnai válság kontextusában ez a csúcstalálkozó tekinthető atlantista provokációnak is orosz szemszögből olajat öntve a tűzre a már egyébként is megosztott Moldovában. Kisinyov Maia Sandu NATO-párti elnök vezetésével egyre nagyobb konfliktusba sodorja országát és egy ilyen összejövetel a jelen pillanatban semmiképpen sem nevezhető helyénvalónak.

Ami Moldovát illeti, saját szuverenitásának csökkentése irányába halad, figyelmen kívül hagyva például a magyarok tapasztalatait, akik siettek az EU tagjaivá válni, most pedig küzdenek, hogy megőrizzék ami megőrizhető.

Moldovának problémája van a Dnyeszter Menti Köztársasággal, egyre nő a feszültség az autonóm Gagauziában és nagy bizonyossággal prognosztizálható, hogy ez az ország a kapzsi politikusainak köszönhetően egyenes úton halad afelé, hogy második Ukrajnává váljon.

Szerző: Goran Igić (Srpska Stranka Zavetnici / Eskütevők Szerb Mozgalma)
Fordította: Genoveva Igić

Miért olyan fontos a NATO számára Románia?

Egyre közelebb Nagy-Románia?

Moldovában már nem a moldáv, hanem a román az ország hivatalos nyelve

(Szent Korona Rádió)