Moldovában már nem a moldáv, hanem a román az ország hivatalos nyelve

Csütörtökön a kormánypárt képviselőinek támogatásával, egyszerű többséggel elfogadta a moldovai parlament az államnyelv új elnevezéséről szóló törvényt, amelynek értelmében az ország hivatalos nyelvének elnevezése immár nem moldáv, hanem román. A 101 tagú parlament jelen lévő képviselői közül 58-an szavazták meg – állapította meg Igor Grosu házelnök az ülésen, amelyet élőben közvetítettek a Facebookon – számolt be róla a Pesti Srácok.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A módosítás értelmében a “moldáv nyelv” kifejezést minden törvényhozási dokumentumban a “román nyelv” kifejezéssel váltják fel. Ez vonatkozik az “államnyelv”, “hivatalos nyelv” és “anyanyelv” kifejezésekre is. Az alkotmányból pedig törlik az idejétmúltnak minősített “latin átírás szerinti” megfogalmazást. Az ellenzéki pártok élesen bírálták a döntést, amely szerintük ellentétes az alkotmánnyal, amiben a moldáv nyelv elnevezés szerepel.

Alkotmánymódosítást nem egyszerű törvénnyel, hanem népszavazással vagy kétharmados többséggel lehet elfogadni

– hangsúlyozta Igor Voronin volt elnök, a Moldovai Köztársaság Kommunista Pártjának egykori első titkára a parlamenti ülésen. Olesea Stamate, a parlament jogi, kinevezési és mentelmi bizottságának elnöke, a törvény egyik kezdeményezője a TASZSZ orosz állami hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy a módosítást az alkotmányba is átvezetik.

A kormányzó Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) nem rendelkezik az alkotmánymódosításhoz szükséges támogatással, és egy népszavazás kimenetele sem garantált. A kezdeményezéskor a kormánypárti képviselők az alkotmánybíróság 2013-ban meghozott döntésére hivatkoztak, amely a románt nevezi meg az ország hivatalos nyelvének az 1991-ben elfogadott moldovai függetlenségi nyilatkozat alapján. Az alkotmányba viszont nem került be az új elnevezés.

Egyre közelebb Nagy-Románia?

Újabb orosz-amerikai konfliktus forrásává válhat Moldova?

(Pesti Srácok nyomán Szent Korona Rádió)