Ukrajna legújabb követelése, hogy a lengyelek is vegyenek részt az újjáépítésben

Ukrajna újabb követeléssel állt elő, miszerint Lengyelország is vegyen részt a háborús újjáépítésben – jelentette ki Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnőke szerdán Varsóban. Ezzel párhuzamosan a lengyelek szerint Ukrajna “jó és gyors úton halad” az EU-s tagság irányában.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az ukrán házelnök kétnapos lengyelországi látogatása elején Elzbieta Witekkel, a lengyel alsóház (szejm) elnökével találkozott. A közös sajtóértekezleten Sztefancsuk megköszönte az Ukrajnának a háborúban nyújtott lengyel támogatást. Beszámolója szerint a kétoldalú tárgyalások napirendjén Ukrajna jövője, háború utáni újjáépítése is szerepelt.

“A legjobb cégeket, ezen belül a lengyelországiakat is várjuk, hogy vegyenek részt az újjáépítésben”

– mondta az ukrán politikus.

Elzbieta Witek nyilatkozatában a NATO-tagállamok házelnökeinek június 1-3. között Vilniusban rendezendő értekezletére utalt. Ebben az összefüggésben elmondta: Ukrajna “jó és gyors úton halad” az európai uniós tagság irányában, Vilniusban pedig olyan határozatot is megvitatnak, amely támogatja Ukrajna törekvését a NATO-tagság elnyerésére.

“Tudjuk, hogy a háború idején a csatlakozásra nem kerülhet sor, de megvitatjuk” – fűzte hozzá a lengyel házelnök. Sztefancsukot szerdán Tomasz Grodzki, a lengyel szenátus elnöke is fogadja. Csütörtökön az ukrán  parlamenti elnök beszédet mond a szejmben, és találkozik Andrzej Duda lengyel elnökkel.

Nem tárgyal közvetlenül Ukrajnával a Mol az ukrán cég zsarolása miatt

A Lengyelek a NATO-ba léptetnék, a G7-ek pedig maguk közé fogadják Ukrajnát a ruszofóbia miatt

(Mandiner nyomán Szent Korona Rádió)