Nem lesz elég pénze az Egyesült Államoknak, ha nem emelik meg sürgősen az adósságplafont

Janet Yellen pénzügyminiszter szerdán megismételte figyelmeztetését, hogy az Egyesült Államoknak nem lesz elég pénze, és június 1-jén bajba kerül, ha a törvényhozók nem emelik meg hamarosan az adósságplafont. Eközben a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet “negatív” kilátásra helyezte az Egyesült Államok “AAA” hosszú távú kibocsátói nemteljesítési besorolását (IDR), a kormány adósságplafonjának emeléséről szóló tárgyalások késedelmére és a fizetésképtelenség veszélyére hivatkozva.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Úgy tűnik, “szinte biztos”, hogy az Egyesült Államoknak nem lesz elég készpénze ahhoz, hogy június 1-ig minden esedékesen lejáró adósságát kifizesse, ha a törvényhozók nem emelik meg az adósságplafont − figyelmeztet Janet Yellen pénzügyminiszter.

“Szinte biztosnak tűnik, hogy nem tudunk túljutni június elején”

− mondta Yellen a The Wall Street Journal szerdai CEO Council Summit-csúcstalálkozóján.

Yellen hozzátette:

“Ha a kongresszus nem lép az adósságplafon emelése érdekében, és ha elérjük az úgynevezett X dátumot anélkül, hogy ez bekövetkezne, akkor lesznek olyan kötelezettségek, amelyeket nem tudunk kifizetni.”

Joe Biden elnök és Kevin McCarthy képviselőházi elnök azonban továbbra sem ért egyet a kormányzati adósságlimit emelésének feltételeiről. Ha a felek június elejéig nem jutnak megállapodásra, az államkincstár azt kockáztatja, hogy nem teljesíti kötelezettségeit, például az adósságok törlesztését vagy a kormányzati dolgozók fizetésének folyósítását − írja a Business Insider.

“Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ne legyenek elmaradt kifizetések és megemeljük az adósságplafont. Nem veszünk részt annak megtervezésében, hogy mi történjen, ha nem tudunk fizetni.”

− mondta Yellen.

A vészjelzések ellenére Yellen továbbra is optimista annak tekintetében, hogy a döntéshozók hamarosan képesek lesznek megoldást találni.

“Lehetséges a megegyezés. Olyan megállapodáson dolgoznak, amely kétpárti támogatást élvezhet”

− mondta.

Negatív kilátások

A Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet magyar idő szerint csütörtök reggeli közleményében rámutatott, továbbra is arra számít, hogy a határidő lejárta előtt megállapodás születik ebben a kérdésben,

De egyre nagyobb annak a kockázata, hogy az államadósság plafonját nem emelik meg kellő időben.

Emiatt előfordulhat, hogy az Egyesült Államok nem teljesíti egyes kötelezettségeit. A fizetésképtelenség veszélye amiatt alakult ki, hogy az Egyesült Államok államadóssága elérte a törvény által jelenleg engedélyezett felső határt, ezért a megemeléséhez a kormánynak szabad utat kell kapnia a kongresszustól, amelynek republikánus többsége ezt határozott költségvetési kiadáscsökkentéshez köti, és fegyelmezett államháztartási gazdálkodást követel.

A 31 ezer milliárd dolláros adósságplafon megemeléséről a képviselőház már április végén elfogadott egy törvényt, ami lehetővé tenné újabb 1500 milliárd dollár hitel felvételét az állam számára. Ugyanakkor konkrét kiadáscsökkentést is előír a kormány számára, olyan területeken, amelyek a Biden-kormány politikájának kulcselemei, mint a klímapolitika és az adóhatóság létszámának emelése.

Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház elnöke, miután szerdán négyórás tárgyalást folytattak a Fehér Ház és a republikánusok képviselői, derűlátásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy június 1-je előtt sikerül megállapodni az államadósság-limit kérdésében.

A Nyugat gazdasági nyomással próbálja eltéríteni Erdogan szavazóit?

A román gazdaság lehagyja a magyart?! Állítólag még a korrupció is kisebb náluk

(Index nyomán Szent Korona Rádió)