A román gazdaság lehagyja a magyart?! Állítólag még a korrupció is kisebb náluk

Bod Péter Ákos közgazdász szerint a korrupciónak és a verseny hiányának köszönhető, hogy Románia gazdasága néhány év alatt utolérte Magyarországét. A román fogyasztás már lehagyta a magyart, az egy főre jutó GDP pedig csaknem azonos szinten áll a miénkkel. Virovácz Péter elemző szerint kulcsfontosságú lenne a hazai munkaerőhiány kezelése. Olyan jelenség is van, hogy “Romániába” mennek át dolgozni (!) a gúnyhatár közelében élők a csonkaországból.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Bár Románia meg sem közelíti a nyugati életszínvonalat, a legfőbb mutatókban – sok esetben – utolérte Magyarországot. 2021-ben a tényleges lakossági fogyasztás az uniós átlag 70 százaléka volt Magyarországon, Romániában 84 százalék.

2022-ben pedig keleti szomszédunk csaknem beérte Magyarországot az egy főre jutó GDP-ben.

A különbség csupán 0,3 százalék. Ezt a témát dolgozta fel elemzésében Bod Péter Ákos, aki szerint a román felzárkózásnak számos oka van. Például, hogy a román állam kevesebbet adóztat, a korrupciós helyzet pedig kedvezőbb, mint itthon.

Ez bizony azt is jelenti, hogy kisebb az alkotmányos költség, magyarul a kenőpénz, ott jobban pörög a gazdaság, meg erősebb a verseny. Az nyeri el a versenytárgyalást, aki a legolcsóbban tud szállítani! Nézzék meg, hogy autópálya kilométere mennyibe kerül Magyarországon vagy Horvátországban. Nem ugyanaz a szám jön ki – mondta Bod Péter Ákos az ATV-nek.

Az ING vezető elemzője kiemelt egy további okot, mégpedig, hogy Romániából rengetegen vándorolnak ki, a hazautalt pénz pedig feljebb húzza szomszédunk átlagát.

A magyar gazdaság leggyengébb teljesítményéről Virovácz Péter elmondta, kulcsfontosságú lenne a munkaerőhiány kezelése.

Ezeken kell túllépnünk, és még egy fontos dolog van. Ha nincsen munkaerő, akkor technológia kell. Technológiai fejlődés, tőkébe való beruházás, ami hosszú távon is segíti a gazdaság fejlettségének növekedését – fogalmazott Virovácz.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke szerint a “határon” élő magyarok közül sokan inkább amellett döntenek, hogy átmennek Romániába dolgozni, hiába kevesebb a pénz.

Különösen azért érdekes ez, mert, ha még egy picit kevesebb is a fizetés a magyar fizetéshez képest, azért a pénzért többet tud vásárolni Romániában, mint Magyarországon – mondta a VDSZ elnöke.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)