A törvények betartása nem olyan fontos, mint az LMBTQP-személyek többletjogai az EU szerint

Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította, hogy Románia köteles lehetővé tenni az azonos neműek házasságát, még akkor is ha ez társadalmi ellenállást szül és a törvényeikbe ütközik.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Románia jelenleg, példás módon nem ismeri el az azonos neműek házasságát vagy élettársi kapcsolatát. Az LMBTQP-lobbinak behódoló Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) azonban tegnap úgy határozott, hogy a román kormány ezzel megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének nyolcadik cikkelyét – a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot.

Az ítéletet azt követően hozták meg, hogy 2019 és 2020 között 21 pár – mindannyian 1967 és 1996 között született román állampolgárok – panaszt nyújtott be az EJEB-hez a többletjogok kilobbizásának reményében. A párok kérelmükben arra panaszkodtak, hogy az elismerés hiánya miatt Romániában nem tudják jogilag biztosítani kapcsolatukat.

A döntés előzménye, hogy a korábbi években a párok mindegyike értesítette a helyi anyakönyvi hivatalt házasságkötési szándékáról, de jogtalan kérelmüket elutasították egy olyan cikkely alapján, amely a házasságot férfi és nő közötti házasságként határozza meg, valamint egy másik cikkely alapján, amely kimondja, hogy az azonos neműek házassága “tilos” Romániában.

A hét bíróból álló többség végül úgy döntött, hogy Románia ezzel megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének nyolcadik cikkelyét. A bíróság ítéletében kényszeríti a tagállamokat, hogy a korábbi ítéletek alapján kötelesek valamilyen formában biztosítani az azonos nemű párok jogi elismerését.

A bíróság megállapította, hogy az ügy középpontjában álló párok a jogi elismerés hiánya miatt nem jutottak hozzá a heteroszexuális pároknak biztosított számos jogi lehetőséghez, holott pontosan ugyanannyi joga van egy heteroszexuális embernek, mint egy homoszexuálisnak, itt már a többletjogok osztásáról beszélhetünk. Az EJEB azt is kimondta, hogy

az azonos neműek házasságával szembeni társadalmi ellenállás Romániában nem írhatja felül az azonos nemű párok azon jogát, hogy kapcsolatukat jogilag elismerjék.

A román kormány törvényeket igazoló érvei közül egyiket sem találták fontosabbnak, mint az azonos nemű párok többletjogainak biztosítását.

Egy 2019-es felmérés szerint a romániai LMBTQ+ emberek 53 százaléka azt mondta, hogy “szinte soha nem nyilatkozik nyíltan” identitásáról, míg 23 százalékuk “ritkán”.

Ilyenkor “fontos” számukra a vallás – LMBTQP ökumenikus provokáció Lengyelországban

A gyermekkori nemátalakítás olyan, mint a cukorbetegség kezelése az agresszív LMBTQP-lobbista “orvosok” szerint

(Humen online – Szent Korona Rádió)