Egy város története, ahonnan elüldözték a palesztinokat, otthonaikat pedig eltulajdonították a cionisták

A palesztinokat nemcsak fegyveres erőszakkal irtják. Izrael igyekszik mindent eltörölni, ami az ő örökségükből még megmaradt. Nincs ez másképp Haifában sem, a városban, ahonnan a palesztin népesség 95%-át elüldözték, a történelmi épületeiket pedig eltulajdonították.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Haifa városát izraeli tisztviselők, valamint a nyugati és izraeli média gyakran úgy állítja be, mint egy menő, modern várost, mely az izraeliek és a palesztinok „együttélésének” mintaképe. Csakhogy nem is állhatnának ennél távolabb a valóságtól, mivel a felhőkarcolók sorai mögött elterülő, az 1948 előtt épült maroknyi palesztin homokkőház másról árulkodik.

Haifa 1948 áprilisában került a cionista milíciák ellenőrzése alá, három héttel azelőtt, hogy Izrael május 14-én aláírta függetlenségi nyilatkozatát, s órákkal később, május 15-én éjfélkor megszűnt a brit mandátum Palesztinában. Ez utóbbi dátumról a palesztinok évente megemlékeznek: ez a Nakba, a „katasztrófa napja”, mely országuk erőszakos etnikai tisztogatását jelzi.

Május közepére a cionista erők Haifa lakóinak több mint 95 százalékát elűzték, a város eredetileg 75 ezres palesztin lakosságából mindössze 3-4000 palesztin maradt. A többiek pedig menekültek lettek, s főként a szomszédos Libanonba és Szíriába menekültek, ahonnan a mai napig nem térhetnek vissza.

A Nakba idején és az azt követő évtizedekben a cionista és izraeli erők a földdel tették egyenlővé a haifai palesztin városrészek és épületek többségét – a város egykori történelmi központja szinte teljes egészében megsemmisült. Ma pedig egy modern, izraeli kormányzati és kereskedelmi épületekből és egy nagy parkolóból álló térré változott.

A Nakbát túlélő palesztin épületek tulajdonjoga az izraeli abszolút tulajdonjogról szóló törvény alapján pedig átkerült az államhoz. 2000 óta az izraeli kormány a megmaradt palesztin épületeket állami és magán ingatlancégeknek adja el, melyek vagy lebontják őket, és modern lakó- vagy kereskedelmi projekteket építenek a helyükre, vagy felújítják és az izraeli piacra irányuló „luxus ingatlanokként” adják el őket.

„Nagyon nagy liciteket bonyolítanak le, amikbe csak a nagy cégek tudnak belemenni, a palesztinok pedig nem engedhetik meg maguknak. Tíz évvel ezelőtt például 11 történelmi épületet adtak el 1 millió dollárért. Ma ezt a 11 épületet 20 millió dollárért akarják eladni”

– árulta el Orwa Sweitat, egy haifai várostervező és aktivista.

Az EU palesztin pénzeket akar befagyasztani, mivel nem elég “toleránsak” tankönyveik

Palesztin családok házait rombolta le az izraeli hadsereg

(Liner nyomán Szent Korona Rádió)