Hadházy a korrupcióra hivatkozva lépne egyet a digitális diktatúra felé

Korábban is írtunk a fizetési szokásainknak köszönhető negatív következményekhez vezető tendenciákról, most éppen Hadházy Ákos próbálja előrevinni a digitális diktatúra felé a magyarokat a parkoló automaták készpénzmentessé tételével.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

„A készpénzmentes parkolás megteremtéséről” szóló törvényjavaslat értelmében a kihelyezett jegykiadó automaták nem kezelhetnének készpénzt, a parkolásért ott csak bankkártyával vagy előre befizetett letétből való levonással lehetne fizetni. Ezen felül lehetőség lenne még mobiltelefonos fizetésre vagy internetes applikáción át történő törlesztésre. (Mindegy, csak jól nyomon követhető legyen az alany – a szerk.)

Hadházy indoklásában azt állítja, a készpénz visszaszorítására azért van szükség, mert a parkolási díjak beszedését és a különbféle szerződéseket régóta a korrupció gyanúja lengi körül.

A díjfizető autósok és az adófizető polgárok jogos elvárása, hogy a várakozási díjak beszedése és kezelése átlátható legyen, a visszaéléseket a rendszer a lehető legnagyobb mértékben kizárja. Ennek első lépése a készpénzes fizetést megtiltó törvénymódosítás

– áll az indoklásban. Tehát, a bűncselekmény felderítése és felszámolása helyett a képviselő inkább ezt ürügyként használva a készpénz további korlátozását szorgalmazza. Érvelése azért is veszélyes, mert ha ez átmegy, akkor azt később az élet minden területén felhasználhatná.

A Magyar Bankszövetség is ezért lobbizik

Hadházy javaslata egybecseng a Magyar Bankszövetség törekvéseivel, akik régóta a készpénzhasználat visszaszorításáért küzdenek. Igaz, ők nem törvényjavaslatokkal, hanem súlyos büntetőköltségekkel és tranzakciós díjakkal sarcolják (a kormánynak hála büntetlenül) az ügyfeleiket, arra „ösztönözve” őket, hogy teljes egészében mondjanak le a készpénzhasználatról, és minden vásárlást bankkártyával vagy előre utalással bonyolítsanak le. Hiszen a bank azt szereti, ha az emberek pénze náluk van, „biztonságban”.

Hadházy és a kormány kéz a kézben? 

Érdekes, hogy lényegi kérdésekben a Fidesz-kormány és ellenzéke gyakran azonos álláspontra kerül. Hadházy készpénz visszaszorítására tett javaslata például tökéletesen egybecseng a Fidesz törekvéseivel, melyet Tállai András fogalmazott meg a Parlamentben:

cél és szándék a készpénzforgalom visszaszorítása.

Kitért arra is, hogy a legtöbb visszaélés készpénzzel történik, hiszen a bankszámlán keresztül történő utalásnak nyoma van, követhető. Ezzel szemben a készpénzben felvett összegek szabadon mozoghatnak a vállalkozások, jogi személyek között.

Arról is beszélt, egyes országokban készpénzzel gyakorlatilag már nem is lehet fizetni, csak kártyával vagy mobiltelefonnal.

Ezt jelenti a digitális fejlődés

– szerinte.

Miért lenne aggályos a készpénz eltörlése? 

Miközben minden prominens szereplő a készpénz visszaszorítása mellett érvel, érdemes megemlíteni a hátrányokat is, melyből első és legfontosabb a totális kontrol. Az elektronikus fizetéseket ugyanis jóval könnyebb visszakövetni, ezek alapján viszonylag egyszerűen feltérképezhető az egyén vásárlási szokása, érdeklődési köre, hobbija, de akár még politikai beállítottsága is. Valamint az sem utolsó szempont, hogy egy készpénz nélküli világban akár egy gombnyomással (számlazárolás) is el lehet lehetetleníteni a „problémás” egyéneket. És, hogy ez mennyire nem összeesküvés elmélet, azt számos nyugati példa igazolja, például az osztrák Identitás Generáció vezetője, akinek a bank indoklás nélkül zárolta számláját, de még a PayPal accountját is befagyasztották, nehogy a támogatói adományai révén folytathassa tevékenységét. Vagy említhetnénk a kanadai kamionos konvojt, akiknek a szélsőliberális kanadai kormány azért zárolta a bankszámláit, mert tüntetni merészeltek az oltásterror és az indokolatlanul súlyos korlátozások ellen.

A digitális diktatúra hívői örülhetnek: további 30 BKK automata tiltja le a készpénzes fizetést

A pénz ereje, avagy fizessünk készpénzzel

(Magyar Jelen – Szent Korona Rádió)