Szokásainkkal és kinézetünkkel fogunk fizetni, ha a technokratákon múlik

Vásárlási szokásaink, viselkedésünk, öltözködésünk és minden egyéb tulajdonságunk megfigyelésével, biometrikus azonosítást vezetne be a világ egyik legnagyobb bankja. Az Amazonnak már perekkel is szembe kellett néznie egy hasonló ötlet kapcsán elkövetett személyes adatok megsértése miatt, amiért a speciális boltjaikban megfelelő tájékoztatás híján monitorozták a vásárlók kinézetét.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Nem titkoltan a piac felpezsdítése a célja a JPMorgan pénzintézetnek, amikor biometrikus, azaz tenyér és arcszkennert használó fizetési módot vezetnének be. A profitorientált vállalatoknak természetesen nem számítanak a személyiségi jogok és az ember privát szférájának megkímélése, de az, hogy a kényelmi szempontok miatt – miszerint elég egy tekintet és már vonják is a pénzt a számlánkról – rengeteg ember önként fogja kiszolgáltatni a már eddig is monitorozott szokásait és, hogy bármit csinál azt nagyvállalatok és vélhetőleg kormányok is figyelni fogják, elég elkeserítő a jövő digitális függetlenségére nézve.

A biometrikus fizetés jobb és gördülékenyebb vásárlói élményt biztosíthat az ügyfeleknek. Világszerte megbízható fizetési szolgáltató és pénzintézet vagyunk, és teljes mértékben fel vagyunk szerelve a biometrikus megoldásokat működtető, rendkívül biztonságos azonosítási pontok kezelésére. A fogyasztói technológia fejlődése új elvárásokat teremtett a vásárlók számára, és a kereskedőknek készen kell állniuk arra, hogy alkalmazkodjanak ezekhez az új elvárásokhoz

– mondta Jean-Marc Thienpontot, a JP Morgan Payments Omnichannel Solutions vezetője, mely szintén alátámasztja a tényt, hogy már sajnos a vásárlók is elvárják, hogy megfosszák őket a privát életük lehetőségétől, csak azért, hogy pár másodpercet spóroljanak vásárlásonként, és hogy nem kelljen semmilyen fizetőeszközt elővenniük.

A tendencia jól megfigyelhető, miszerint míg mindenki készpénzt költött, szinte lehetetlen volt megfigyelni a vásárlási szokásokat személyekre lebontva. A bankkártya bevezetése már némi kényelmet nyújtott, és aki azzal fizetett a boltokban annak szokásai már benne is voltak a nagyvállalatok elemzőinek és reklámkészítőinek zsebében. Az okostelefonnal, vagy még rosszabb, okosórával történő, teljes ellustulásra utaló fizetési módok segítségével már az internetezési és vásárlási mintáink is könnyűszerrel összekapcsolhatóak, az arcfelismerésen alapuló levonások pedig már a külsőségünk, fizikai viselkedésünk megfigyelésére is alkalmas.

Az Amazont be is perelték egy hasonló technológia miatt, ami a termék polcról történő levétele után távozó vásárló számlájáról már a kinézete alapján képes az azonosításra és a költségek levonására. A cég erről nem tájékoztatta megfelelően a boltokba belépőket, így megsértette azok személyes adatait.

Az új tábla nem árulja el, hogy az Amazon átalakítja és megőrzi a biometrikus azonosító információkat. Még ennél is rosszabb, hogy a tábla arról tájékoztatja az ügyfeleket, hogy az Amazon nem gyűjt róluk biometrikus azonosító információkat, kivéve, ha az Amazon One tenyérszkenner segítségével lépnek be az Amazon Góba. Ezzel szemben viszont a „Just Walk Out” technológia lehetővé tétele érdekében az Amazon Go üzletei folyamatosan gyűjtik és felhasználják az ügyfelek biometrikus azonosítóit

– nehezményezték a felperesek.

Mesterséges intelligencia vette rá az öngyilkosságra az instabil férfit?

Brüsszelnek nem tetszik a szólásszabadság a Twitteren: nyilvános meghallgatásra hívták Elon Muskot

(Haszon.hu – Szent Korona Rádió)