Az USA sokkal brutálisabban pusztította Irakot, mint az oroszok Ukrajnát

Bagdad

Noam Comsky 94 éves nyelvész szerint a háború kitörése óta Kijevbe utazó külföldi méltóságok száma bizonyítja, hogy Oroszország sokkal visszafogottabban harcol Ukrajnában, mint azt tették az amerikaiak Irakban.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Noam Chomsky, 94 éves nyelvész interjút adott a The New Statesmannek a legújabb könyve megjelenésének alkalmából, amely CJ Polychroniou politológussal készített interjúk gyűjteménye, elsősorban a külpolitikára összpontosítva.

Chomsky kifejtette az interjúban, hogy Oroszország visszafogottan és mérsékelten cselekszik. Oroszország harcmodorát az USA 2003-as iraki inváziója során tanúsított harcmodorhoz hasonlítja, azzal érvelve, hogy

az abban a konfliktusban látott nagyarányú infrastruktúra-rombolás „Ukrajnában nem történt meg”.

Hozzáteszi: „Kétségtelen, hogy Oroszország képes lenne rá, feltehetően hagyományos fegyverekkel. [Oroszország] ugyanolyan élhetetlenné tehetné Kijevet, mint amilyen Bagdad volt, bevonulhatna a nyugat-ukrajnai utánpótlási vonalak megtámadására”.

Chomsky kifejtette, hogy nem csak céloz arra, hogy Oroszország emberségesebb módon harcol Ukrajnában, mint az USA Irakban: „Nem csak célzok erre, ez nyilvánvaló”. Az ENSZ-ellenőrök küldöttségeit vissza kellett vonni, amint megkezdődött az iraki invázió, mondja, „mert a támadás olyan súlyos és szélsőséges volt… Ez az amerikai és brit háborús stílus”. Chomsky hozzáteszi: „Nézzük meg az áldozatokat. Én csak a hivatalos számokat ismerem… a hivatalos ENSZ számok körülbelül 8000 civil áldozatról szólnak [Ukrajnában]. Hány civil áldozat volt, amikor az USA és Nagy-Britannia megtámadta Irakot?”

Kifejtette, hogy a háború kitörése óta Kijevbe utazó külföldi méltóságok száma bizonyítja Oroszország visszafogottságát, ami szöges ellentétben áll Irakkal. „Amikor az USA és Nagy-Britannia darabokra zúzta Bagdadot, ment-e külföldi vezető Bagdadba? Nem, mert amikor az USA és Nagy-Britannia háborút indít, akkor az ütőérre mennek. Mindent tönkretesznek: a kommunikációt, a közlekedést, az energiát […] – mindent, ami a társadalmat működőképessé teszi.”

Az ukrán katonák szerint nem lesz elég a nyugati segítség

Tovább nő az orosz lőszergyártás mennyisége.

(Mandiner nyomán Szent Korona Rádió)