Mennyivel fogja ez drágítani az üzemanyagot? Az ukránok megvámolják a Magyarországra érkező olajat

Két lépésben, júniusban és augusztusban is jelentősen megemelné az ukrajnai vezetékes olajhálózat üzemeltetője, az Ukrtransznafta a Barátság kőolajvezetéken szállított orosz olaj vámját.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Már március elején is felmerült, hogy az ukrán vállalat egy nagy emelést hajthat végre, és megemelheti a Szlovákia, Magyarország és a Csehország felé tartó orosz kőolaj tranzitdíját. Akkor az iparági források arról írtak, hogy tonnánként 27,2 euróra emelkedhet az ár. A kijevi kormányzat a tarifa emelését a háborúban elpusztult kőolajszállítási infrastruktúra újjáépítésének költségeivel magyarázza.

Ez az áremelés végül elmaradt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter viszont április 11-én, Moszkvában arról beszélt, hogy valóban rendezni kell a tranzitdíj kérdését az ukrán féllel. Most az is kiderült, hogy várhatóan mennyivel fog nőni a tranzitdíj.

A neftegaz.ru cikkében – az Argus hírügynökség hivatkozva – azt írták, hogy a következő hónapokban két alkalommal is jelentősen nőni fog az orosz olaj ukrajnai vámja, az alábbi módon:

  • június 1-től kezdve 25 százalékkal nő a vám mértéke, tonnánként 17 euróra.
  • majd utána augusztus 1-től jön egy újabb, 23,5 százalékos emelés, amivel tonnánként 21 euróra nő a vámdíj.

Jelenleg tonnánként 13,6 euró vámot kell fizetni a vezetéken szállított orosz olaj után (az év elején, január 1-től kezdve ugyanis már volt egy 18,3 százalékos emelés). A háború kitörésekor még tonnánként 9 euróra vámolták meg az orosz kőolajat.

Fizetünk, mint a katonatiszt

Az Argus hírügynökség szerint a korábbi, áprilisi 27,2 eurós emeléstől azért állt el az Ukrtransznafta, mert azt az árat már nem nyelték volna le a fogyasztók. A fenti árazást azonban a jelek szerint már el tudják fogadni – legalábbis ami a magyar kormányt illeti. A neftegaz.ru cikkében ugyanis azt is közölték:  Magyarország a vám emelkedése ellenére sem tervezi csökkenteni az import orosz olaj mennyiségét.

Mint írták, 2022-ben 4,9 millió tonna olaj jött Magyarországra, ami az ország olajszükségletének körülbelül 80 százalékát fedezte. Az olajtranzitért közvetlenül a Mol fizet az Ukrtransznaftának.

Sőt, a szállítás olyannyira nem áll le, hogy 2023 júniusában Magyarország és Szerbia megállapodást írhat alá egy új, 100 millió euróból készülő olajvezeték létesítéséről, amely által Magyarországon keresztül érkezhet Szerbiába az orosz olaj.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)