Újra színpadon a Larrnakh és a Sturmast – Ismét aktivizálódik a magyar neofolk színtér?

Habár idehaza széles közönség előtt kevésbé ismert a neofolk és a martial industrial zenei stílusok, a 2000-es években meglehetősen aktív volt a hazai színtér, élén az Actusszal, a Sciviassal vagy a Hyperborea fesztivállal. Ahogy külföldön, úgy a magyar zenekarok is erősen jobboldaliak, szövegeikre nagy hatással vannak a vallások vagy a tradicionális jobboldali szerzők, mint például Julius Evola.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Aztán az elmúlt 5-10 évben szépen elcsendesedett a magyar közösség, egyre ritkábbak lettek a koncertek és a lemezmegjelenések. Tavaly nyáron, mindenki nagy meglepetésére 7 év után újra színpadra állt a Scivias, sőt ha minden igaz készülőben van a legújabb albumuk.

Hamarosan pedig több év kihagyás után, 2023. május 13-án újra koncertezik a Larrnakh, a Sturmast, a Cawatana, a NAQOY, valamint a német Darkwood.

A Larrnakh 2005-ben alakult Sörös Gergő vezetésével. A 18 éves működésük alatt három nagylemezt adtak ki és  hírek szerint hamarosan érkezik a negyedik albumuk is. Európa szerte ismertek, többek között felléptek a műfaj legnagyobbjainak számító lipcsei Wave Gotik Treffen és Runes & Men fesztiválokon. Bár a stúdióban érzik igazán otthon magukat, fontosnak tartják, hogy időről időre koncertek formájában is megmutassák a zenekar erejét, így több év után szünet után újra élőben láthatjuk őket Budapesten. A Larrnakh zeneileg a neofolkot használja alapként, ambient és ipari hatásokat is beépítve. 

A Sturmast meghatározó szereplője volt a budapesti neofolk/industrial zenei életnek, a 2000-es évek második felében, de több sikeres koncerteket adtak Európa több országában is. 10 év szünet után tér vissza a zenekar a színpadra, egy speciális műsorral, melyben megidézik a régi, jól ismert hangzásvilágot, de új elemekkel színesítve, kibővítve azt. 

A Sturmast tagjai hagyományos értelmében nem zenét játszanak, hanem hangképekkel dolgoznak, elegyítve a Neofolk, Industrial, Martial, Dark ambient hatásokat. Történelmi kontextusokban ágyazott metafizikai képek és szimbólumok mellett a modern világgal szemben is éles kritikákat fogalmaznak meg.

A Cawatana 1999-ben adta az első koncertjét, bemutatkozó lemezük pedig épp 20 éve, 2003 májusában jelent meg. Szintén sokat koncerteztek szerte Európában, ők is felléptek a lipcsei Wave Gotik Treffen és Runes & Men fesztiválokon. A kezdeti darkfolk és industrial elemek az évek során darkwave és postpunk hatásokkal egészültek ki. Ezen az esten egy hibrid műsorral lépnek fel, már új felállással, de az új és a régi műsor közötti átmenettel, kevésbé elektronikusan, mint a legutóbbi lemezen, a régi hangzásvilág is megjelenik az új dalszerkezetekben. Közel 9 év kihagyás után koncerteznek újra Budapesten.

A NAQOY duó 2018-ban alakult, zenéjük elektronikus alapokra épül, amely az experimentális hangképeket ötvözi a noise rock és a postpunk zajos gitárkezelésével, tavasszal érkezik az új kiadványuk.

A Darkwood, a 90-es évek végén kezdte meg működését, ezzel azon kevés klasszikus neofolk formáció egyikei, akik a mai napig aktívak maradtak, azóta is töretlen lelkesedéssel koncerteznek és készítik az új lemezeket. Dalaik akusztikus gitárra épülnek, kiegészülve különböző hangszerekkel (pl. hegedű, basszusgitár, szintetizátor), de az erőteljes dobok és a kicsit indusztriális jellegű hangképek is ugyanúgy megtalálhatók zenéjükben. 25 éves pályafutásuk során végre eljutnak Magyarországra is, kihagyhatatlan élmény lesz a stílus szerelmeseinek.

Az est pontos részletei megtalálhatóak a koncert Facebook eseményénél.

Egy vármegyés lány: “A zene egy fegyver” – interjú Vári-Kovács Péterrel

(Szent Korona Rádió)