Kitűzték a mongol zászlót Pesten, zúgott a tatárok dala

A mongol folk metal híres zenekara, a The HU 2023. július 17-én a Budapest Parkban lépett fel. A világhírű csapat számos dalt hozott az új albumáról, de a korábbi, közkedvelt slágerek sem maradhattak el. Az Index kultúra rovatának beszámolóját olvashatjuk a fergeteges koncertről.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Néha úgy érezzük, vannak sebek, amelyek begyógyíthatatlanok, de az idő mindig képes meglepetéseket okozni. A XIII. század végén valószínűleg nem sokan mondták volna, hogy valaha is jó viszonyt fogunk ápolni a mongol néppel, pláne azt nem, hogy közösen fogunk velük mulatni. Arra szintén kevesen számíthattak, hogy egy mongol zenész azt vallja majd, hogy a magyar nép és a mongol egy tőről fakad.

Több, mint ami elsőre látszik
Épp ezért is olyan különleges, hogy 2023. július 17-én ezrek vonultak a Budapest Parkba, hogy élőben láthassák a hunnu rock megalkotóját, a mongol The HU zenekart, amely kizárólag mongolul énekelt. Ahogy megérkeztek, a nyolcfős banda birtokba vette a színpadot, mintha azon már tucatszor játszottak volna. A profizmus, az energia és az oldottság is szembeötlő volt.

Miután kitűzték a suldét (amit tugnak is neveznek), az ikonikus lófarkas zászlót, megkezdődött a koncert. Mivel a dalszövegek mongolul hangzottak el, aki nem beszéli a nyelvet, vagy nem fordította le előre a számokat, a mongol torokhangéneklés miatt egyfajta szakrális kántálásnak is érezhette. Ez voltaképp nem áll messze a valóságtól, mert számos olyan témájú dal is van a banda repertoárjában, amely visszanyúl az ősök szelleméhez, a nemzet dicsőségéhez, a testvériség értékéhez.

A dalok elsőre nem tűnnek bonyolultnak, mert a hangzás és a mondanivaló adja a lényeget, nincs beleerőszakolva semmi extra. Ennek ellenére tudni lehet, hogy nem közepes zenészekről beszélünk, mivel egy-egy szólónál vagy dinamikus felerősítésnél azért történtek olyan mozzanatok – leginkább a népi, vonós hangszereken –, amelyek tényleg elképesztők.

Bár a zenekar – 2016-os indulásával – egészen újnak mondható ebben az ágazatban, már több albumuk is van, és szinte minden eddig megjelent kiadványukról hoztak dalokat. A turné a második lemezüket, a Rumble of Thundert népszerűsíti, amelyről több nóta is megszólalt, köztük olyan dalok, mint a TATAR Warrior, a Black Thunder vagy a Mother Nature. Ettől függetlenül az első lemezük közkedvelt dalai, illetve legújabb kooperációjuk, egy Star Wars-franchise-hoz írt szám is elhangzott.

Fontos a közös nyelv
A kezdetben még csak bólogató közönség idővel kisebb köröket formált és táncra perdült, de néhol pogó is kibontakozott. Kiderült, hogy a világ talán legjobb zenekarneve a The HU, mert a tömeg puszta erőből, öngerjesztve is tudja üvölteni, hogy:

HU! HU! HU! HU!

Persze köztes kommunikációból sem volt hiány. Bár kissé törik az angolt, mindent megtettek, hogy megszólaljanak, ráadásul magyar szót is hallottunk, hiszen a „köszönöm” és a „sziasztok” variációi, valamint a „Budapest” szó vállalható kiejtésben többször is elhangzott. A csapat tényleg mindent megtett, hogy a közönség kedvében járjon.

Ez a zárásként letolt slágerhármasnál tetőzött, ahol a három legismertebb dalukat egy lendülettel odavarrták a mintegy kétórás koncert végére. Jött a Yuve Yuve Yu – vagy ahogy a YouTube rendre fordítja: Különös, különös –, a Wolf Totem és a This Is Mongol. A nézősereg sem volt rest, hiába ment le minden sláger, visszatapsolták a mongolokat, akik bónuszként előadták az egyik feldolgozásukat, a Metallicától a Through The Nevert.

Bár a szép számban megjelent közönség ránézésre azért még nem csinált telt házat, nem lehetett ok panaszra, mert az emberek szemlátomást jól érezték magukat, ahogy a zenekar is. Voltak, akik kitörő extázisban tolták a bulit, mások kellemesen, sörrel a kezükben élvezték a népi hangszereken játszott metált – ahogy az egy ennyire sokrétű nagyérdeműtől várható.

Egy biztos, a banda énekese, Gala jól mondta:

“Nálunk úgy tartják, hogy az a hely, ahol tradicionális hangszerekkel ad elő az ember, megtisztul a negatív energiáktól. Ezt a jelenséget szeretnénk a hangszereink által magunkkal vinni a világ különféle helyeire, hogy az emberek átérezzék azt a derűt, amit a zene képes adni.”

Ez most megtörtént.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Újra színpadon a Larrnakh és a Sturmast – Ismét aktivizálódik a magyar neofolk színtér?

Megjelent a Dalriada új klipje, a Betyár-altató (videó)

(Index.hu nyomán Szent Korona Rádió)