Pacifista terrorista robbanthatta fel az orosz haditudósítót

Elfogták a Vladlen Tatarsky, orosz katonai blogger ellen elkövetett sikeres merénylet valószínűsíthető elkövetőjét, aki egy háborúellenes orosz ellenzéki nő.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Bomba robbant egy szentpétervári kávéházban, mely végzett Vladlen Tatarsky katonai bloggerrel és legalább 24 embert megsebesített – adta hírül a BBC. Az orosz hatóságok szerint egy „profin végrehajtott gyilkosságról” van szó, amit érdemes kiemelten kezelni.

Tatarsky a háború hű támogatója volt, tevékenységével az orosz háborús propagandát segítette, valamint egyesek szerint Dugin egyik embere volt, éppen ezért sejtenek politikai motivációt a merénylet mögött.

A Wagner-csoport tulajdonában lévő kávézóba, mint vendégelőadót hívták meg Tatarsky-t. Az orosz média információi szerint az eseményen a bloggernek egy ajándékot adtak át, egy dobozba rejtett szobrot. A szoborban azonban bomba volt, mely az átvételt követően felrobbant.

A robbanás azonnal végzett Tatarsky-val, több embert megsebesített. 24 személyt kórházba kellett szállítani, hatan közülük kritikus állapotban vannak. A robbanás állítólag olyan erősségű volt, hogy még az utcán sétálók közül is többen megsebesültek.

Az 500 ezer követővel rendelkező Tatarsky elvesztése igen fájó az orosz hadvezetésnek, hiszen más orosz riporterrel ellentétben, ő nem csak az elfoglalt területekről tudósított, hanem a frontról is, a harcoló katonákkal együtt haladva.

Az orosz források az eseményt követően azt írták Telegramon:

Ez egy terrorista támadás volt. Komoly biztonsági intézkedéseket tettünk, ám sajnos ez sem volt elegendő.

A merénylő után hajtóvadászatot indítottak az orosz hatóságokés le is tartóztatták a 26 éves Daria Trepovát, aki a biztonsági kamerák felvétele szerint besétált a bombával a kávézóba.

A szemtanúk beszámolói szerint Tatarsky megérezhetett valamit, ugyanis a csomagot szállító nőtől azt kérte, üljön mellé. Trepova ellenkezett, ám végül mégis a doboz mellett foglalt helyet. Ennek ellenére később valahogy mégis sértetlenül jutott ki az épületből.

Daria Trepova

A terrorista nőt már korábban őrizetbe vette a rendőrség egy háborúellenes demonstráción és nem mellesleg orosz ellenzéki szervezetekkel is szoros kapcsolatokban áll.

Erősödő vallásüldözés Ukrajnában – Végleg leszámolnának a hagyományhű ortodoxokkal?

Bojkottal fenyegetnek a lengyelek, az ukránok és a lettek az oroszok olimpiai indulása miatt

(Magyar Jelen – Szent Korona Rádió)