Bojkottal fenyegetnek a lengyelek, az ukránok és a lettek az oroszok olimpiai indulása miatt

Hidegháború olimpiai hangulat a 2024-ben Párizsban tartandó esemény körül. Folyamatos fenyegetőzések, bojkottok és ruszofóbia…

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Bojkottálnának a lengyelek

A NOB kedden egy sor “ajánlást” adott ki a nemzetközi sportszövetségek számára az orosz és belorusz sportolókkal kapcsolatban, akiket nem sokkal az ukrajnai konfliktus tavaly februári kirobbanása után eltiltottak a versenyzéstől.

Az olimpiai vezetők azt javasolták, hogy az oroszok és a beloruszok semleges zászló alatt vehessenek részt a külföldi versenyeken, feltéve, hogy nem állnak kapcsolatban a hadsereggel vagy a biztonsági szervekkel, és nem támogatták aktívan Oroszország katonai műveletét. Az irányelvek csak az egyéni sportolókra vonatkoznak, a csapatokra nem, amelyek továbbra is ki vannak tiltva – mondták.

Bortniczuk az RMF24 rádiónak nyilatkozva csütörtökön azt állította, hogy ezek az “ajánlások” sokkal elnézőbbek lettek volna az orosz és belorusz sportolókkal szemben, ha Lengyelország nem fenyegeti bojkottal a NOB-ot.

“Tudom hogy eredetileg mi lett volna ez a nyilatkozat, és mi lett belőle végül” – jelentette ki.

A bojkott kérdésének központi helyen kell maradnia a NOB-al való kapcsolatainkban, mert ők félnek tőle – tette hozzá a sportminiszter.

Bortniczuk azonban azt mondta, hogy “99 százalékban meg van győződve arról, hogy a bojkottra nem lesz szükség”.

Varsó, amely Kijev egyik leghangosabb támogatója a Moszkvával fennálló konfliktusban, “meg fogja nyerni ezt a harcot” anélkül, hogy ilyen kemény intézkedésekhez folyamodna – állította.

Lengyelország a tervek szerint áprilisban Poznanban rendezi meg a vívó-világbajnokság egyik szakaszát, amelyen a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) semleges státuszban engedélyezte az orosz sportolók részvételét.

Varsó korábban arra figyelmeztetett, hogy a lépés miatti tiltakozásul akár teljesen le is mondhatja az eseményt. Bortniczuk most azt mondja, hogy az oroszok versenyezhetnek Poznanban, de csak akkor, ha “aláírnak egy bizonyos nyilatkozatot”, amelyben elutasítják Moszkva katonai műveletét, és elítélik az általa Ukrajnában elkövetett, orosz “háborús bűncselekményeknek” nevezett eseményeket.

Nem engednek a lettek sem

A ruszofóbiában a lettek is hajthatatlanok.

„Amíg Ukrajnában háború dúl, addig elfogadhatatlan az orosz és a fehérorosz sportolók részvétele az olimpiai játékokon bármilyen zászló alatt”

– jelentette ki Žoržs Tikmers, a Lett Olimpiai Bizottság elnöke.

Az ukránok végleg bedobták a törülközőt

„Ukrán vértől csöpög az oroszok semleges, fehér zászlaja. Tényleg ennek égisze alatt akarják az oroszokat indítani az olimpiai kvalifikációkon?”– tették fel a kérdés az ukrán védelmi erők. Ukrajna bejelentette, hogy bojkottálni fogja a 2024-es párizsi kvalifikációs eseményeket, ahol oroszok is részt vehetnek.

Ukrajna nem vesz részt a 2024-es párizsi olimpiai kvalifikációs versenyeken, ahol orosz sportolókkal kellene megmérkőzniük – jelentette be a döntést az ukrán kormány miniszteri kabinetének titkára és az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság (NOCU) tagja, Oleg Nyemcsinov. A bejelentéskor arra is felhívta a figyelmet, hogy a döntést figyelmen kívül hagyó nemzeti szövetségek büntetésre számíthatnak.

Az ukrán kormányülésén úgymond protokolláris döntés született azon előterjesztés nyomán, amit az ukrán sportminiszter és NOCU-elnök, Vagyim Gutcájt, korábbi vívó olimpiai bajnok javasolt, miszerint csak ott vesznek részt a 2024-es olimpiára kvalifikáló versenyeken, ahol nincsenek oroszok – írta meg az insidethegames. 

„Ennek megfelelően az ezeken a kritériumokon kívüli részvétel azt jelentheti, hogy megfosztjuk az adott szövetséget a nemzeti státuszától”

– keményített be az esetleg másként gondolkodó ukrán sportvezetők felé az ukrán kormány.

Hidegháborús olimpiákat idéző helyzet alakulhat ki

(Mandiner, Orosz Hírek és Hirado.hu nyomán Szent Korona Rádió)