Véget vetne az anglomániának Olaszország

A nyelv védelmét tűzte ki célul az olasz kormánypárt. Terveik szerint, akár 100 000 eurós bírságra is számíthatnak azok, akik az ország hivatalos kommunikációjában idegen nyelvű szavakat használnak.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az olasz kormánypárt által tervezett új jogszabály értelmében akár 100 000 eurós – 38-40 millió forintos bírságra is számíthatnak azok az olaszok, akik hivatalos kommunikációjukban angol és más idegen szavakat használnak – számolt be róla a CNN.

Fabio Rampelli, a képviselőház alsóházi tagja terjesztette be a jogszabályt, amelyet a miniszterelnök támogat.

Bár a jogszabály minden idegen nyelvre kiterjed, különösen az “anglománia”, vagyis az angol szavak használata ellen irányul, amely a tervezet szerint “lealacsonyítja és megalázza” az olasz nyelvet.

A törvényjavaslat, amely még nem került parlamenti vitára, előírja, hogy bárki, aki a közigazgatásban tisztséget tölt be, rendelkezzen “az olasz nyelv írásbeli és szóbeli ismeretével és elsajátításával”. Emellett megtiltja az angol nyelv használatát a hivatalos dokumentációban, beleértve az országban működő vállalatoknál betöltött munkakörök “rövidítéseit és elnevezéseit”.

A CNN által látott jogszabálytervezet szerint a külföldi szervezeteknek olasz nyelvű kiadásokat kellene készíteniük minden belső szabályzatról és munkaszerződésről.

“Nem csupán divatról van szó, hiszen a divatok elmúlnak, hanem az anglománia az egész társadalomra kihatással van”

– áll a törvénytervezetben.

A jogszabály első cikkelye kimondja, hogy még azokban az irodákban is, amelyek nem olaszul beszélő külföldiekkel foglalkoznak, az olasz nyelvnek kell az elsődleges nyelvnek lennie.

A 2. cikkely az olasz nyelvet “kötelezővé tenné a közjavak és szolgáltatások népszerűsítése és igénybevétele során az ország területén”. Ennek elmulasztása 5 ezer és 100 ezer euró közötti bírságot vonhatna maga után.

A törvényjavaslat értelmében a kulturális minisztérium létrehozna egy bizottságot, amelynek hatáskörébe tartozna “az olasz nyelv és kiejtésének helyes használata” az iskolákban, a médiában, a kereskedelemben és a reklámokban.

Ez azt jelentené például, hogy a “bru-sketta” helyett a “bru-shetta” kimondása büntethető lenne.

Az olasz nyelv védelmére tett lépés csatlakozik az ország konyhaművészetének védelmére tett javaslathoz is, mivel Olaszország törvényt hozott az úgynevezett szintetikus vagy sejtalapú konyha betiltására is, mivel a szintetikus élelmiszerek hatásairól nem állnak rendelkezésre megfelelő tanulmányok, valamint azért, mert nem járulnak hozzá a nemzet örökségének és a mediterrán étrendre épülő mezőgazdaság védelméhez.

Olaszországban betiltanák a műhúst a hagyományok védelmezése miatt

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)