Nyugaton kiképzett, nyugati fegyverekkel felszerelt ukrán katonák érkezhetnek most a frontra

Kijev nem titkolt célja, hogy visszaállítsa Ukrajna 1991-es határait. Több hír is napvilágot látott, miszerint egyes nyugati országokban befejeződött az ukrán fegyveres erők kiképzése. Őket és az ugyancsak nyugatról érkező harceszközöket, fegyvereket a következő időszakban esedékes ellenoffenzívában vetné be a kijevi vezetés.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Kiképzéseken, átképzéseken esnek át az ukrán katonák

Még a múlt héten jelentkezett a tengeren túlról egy kisebb riporttal a Voice of America, amely arról szólt, hogy a tervezettnél gyorsabban sikerült 65 ukrán katonát kiképezni a Patriot légvédelmi rakétarendszer kezelésére az Oklahomában található Fort Sill bázison.

A Patriot a világ egyik legfejlettebb légvédelmi rendszere; 150 kilométeres hatósugáron belül képes detektálni és likvidálni az ellenséges objektumokat, akár 20 kilométeres magasságban. Az Egyesült Államokból egy, de Németországból és Hollandiából is 1-1 egység érkezik majd Ukrajnába, amelyek a Pentagon várakozásai szerint heteken belül akár rendszerbe is állhatnak.

Patriot légvédelmi rendszer

Egy másik amerikai hírcsatorna, CNN arról közölt hosszabb írást minap, hogy miként segítik amerikai katonák ukrán társaikat Németországban. Ezúttal nem pusztán katonai, hanem orvosi képzésben vettek, vesznek részt az ukrán katonák.

Az Egyesült Királyságban azonban továbbra is a fegyveres erők kiképzésén volt és van a hangsúly. Épp hétfőn számolt be arról a The Guardian, hogy befejezték az ukrán katonák egy csoportjának átképzését a náluk rendszeresített Challanger 2-es típusú tankokra a Dorset megyében található Bovington Campben.

A Challanger 2-t jelenleg a világ negyedik legjobb tankjának tartja a nyugati szaksajtó; előtte csupán az Abrams, a Black Panther és a Leopard 2-es található. Az ukránok az Abramsekből és a Leopardokból is kapnak.

Challanger 2 harckocsi.

Rishi Sunak brit kormányfő januárban jelentette be, hogy az Egyesült Királyság tizennégy darab Challanger 2-essel segíti Kijevet Moszkvával szemben. (De küldenek még 20 darab FV 432 [Bulldog] típusú csapatszállítót, illetve 30 darab AS–90 típusú önjáró löveget.)

A kiképzésről egyébként egy rövid (dokumentum)film készült. Íme:

Svájc példát mutat a Nyugatnak: nem küldik el Ukrajnába, inkább megsemmisítik a rakétáikat

Kazettás bombák a következők Ukrajna kívánságlistáján

(Mandiner.hu nyomán Szent Korona Rádió)