Hidegháborús olimpiákat idéző helyzet alakulhat ki

Több ország  is a 2024-es párizsi olimpia bojkottálásával fenyegetőzik abban az esetben, ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem zárja ki az orosz és fehérorosz sportolókat az eseményről. A NOB ennek ellenére engedélyezni akarja a kitaszított sportolók semleges színekben való visszatérését.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kanada és Németország is aláírta a közleményt, amiben az alábbiak szerint kérik a semlegesség fogalmának pontosítását a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól.  Ezeknek a nemzeteknek az olimpiai küldöttsége tette ki a 2021-ben megrendezett tokiói játékokon a résztvevő sportolók egyötödét.

“Egészen addig, amíg ezekkel az alapvető problémákkal, illetőleg a működőképes semlegességi modell egyértelműsítésével, valamint a konkrét részletekkel nem foglalkozunk, nem értünk egyet azzal, hogy az orosz és fehérorosz sportolókat visszaengedjék a versenyekre.”

A közlemény további aláírói között olyan országok is vannak – például Lengyelország, Lettország, Litvánia és Dánia -, melyek bojkottal fenyegettek, amikor a NOB nyilvánosságra hozta: keresi a lehetőséget arra, hogy az orosz és fehérorosz sportolók semleges státusban részt vehessenek a párizsi olimpián.

A hétfői közlemény annak a február 10-i, Londonban tartott csúcstalálkozónak az eredménye, melyen a kormányok vezetői meghallgatták Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki akkor annak a véleményének adott hangot, hogy szerinte az orosz sportolóknak egészen addig nincs helyük a párizsi ötkarikás játékokon, amíg Oroszország Ukrajna elleni háborúja folytatódik.

A közleményben az aláírók azt is kijelentették, hogy Oroszország számára az jelenti a leggyorsabb utat visszatérni a nemzetközi sportvilágba, ha “befejezi a háborút, amelyet elkezdett.”

A NOB egyik szóvivője hétfőn az AP hírügynökségnek azt mondta, a szervezet majd csak akkor reagál a 34 ország közös közleményére, amikor kézhez kapja annak teljes szövegét. A NOB csaknem egy hónapja járult hozzá ahhoz, hogy az orosz és fehérorosz sportolók részt vehessenek az ázsiai olimpiai kvalifikációs tornákon.

Akkor kezdte el vizsgálni annak a lehetőségét is, hogy a két ország versenyzői visszatérjenek a nemzetközi porondra, semleges színekben, azaz zászlajukat, címerüket és himnuszukat nem használva.

Ennek nyomán – Ukrajna kezdeményezésére – több ország is bojkottal fenyegetőzött a 2024-es párizsi játékokat illetően. Thomas Bach elnök ezután megvédte a NOB döntését, s jelezte, a bojkottal való fenyegetőzés támadás az ötkarikás mozgalom alapjai és az általa képviselt elvek ellen.

Továbbra sem engedik az orosz versenyzőket nemzeti színekben felállni

Nem rakhatta ki az orosz zászlót, ezért a Z betűt rakta magára a fiatal tornász (+ nyilatkozata)

(Origo Sport nyomán Szent Korona Rádió)