Már az ENSZ szerint is keresztényüldözés folyik a dédelgetett Ukrajnában

Az ENSZ emberi jogi bizottsága egy friss jelentésében fejezte ki, hogy az Ukrán állam jelentősen diszkriminálja az ortodox egyházat az országban, ugyanis a kábítószeres miniszterelnökük éppen azon ügyködik, hogy kilakoltassa a szerzeteseket otthonaikból. A keresztényeket ezennel már Európában is látványosan üldözni kezdték, hála Zelenszkijnek.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az orosz ortodox egyházzal történelmi kapcsolatban álló egyházzal szembeni nyilvánvaló rossz bánásmódra az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala (OHCHR) múlt pénteken közzétett jelentése hívta fel a figyelmet – írta meg az Orosz Hírek.

A jelentés több, az ukrán parlament elé terjesztett törvénytervezetet, valamint az ukrán belbiztonsági ügynökség, az SZBU fellépését említette a papsággal szemben.

Az ENSZ szerve “aggódik amiatt, hogy az államnak az UOC ellen irányuló tevékenysége diszkriminatív” – áll a közleményben. A jelentés “homályos jogi terminológiára és a megfelelő indoklás hiányára” hivatkozott a törvényjavaslatban, ami magyarázza, hogy miért hívta fel magára az OHCHR negatív figyelmét.

A jelentés a 2022 augusztusa és 2023 januárja közötti időszakra vonatkozott, de a kormány újabb intézkedései elmélyítették az üldöztetést. A hónap elején az ukrán kulturális minisztérium felszólította a joghatósághoz tartozó szerzeteseket, hogy hagyják el otthonukat a kijevi Pecserszk Lavrát, az ukrán főváros ikonikus kolostorát.

Zelenszkij a lépést Ukrajna “spirituális függetlenségének” megerősítéseként jellemezte, és utalt arra, hogy az UOC olyan eszköz, amelyet Oroszország arra használ, hogy “manipulálja népünk lelkét, lerombolja szent helyeinket [és] értékeket lopjon el tőlük”.

Az elnök figyelmen kívül hagyta az UOC papságának kéréseit, hogy találkozzon velük, és próbálja meg enyhíteni a helyzetet.

Kijev korábban kitiltotta az egyházat a kolostor feletti két székesegyházból is. A döntés után néhány nappal a kormány által támogatott Ukrajna Ortodox Egyháza (OCU) engedélyt kapott arra, hogy istentiszteleteket tartson a helyiségekben.

Az OCU-t Porosenko akkori elnök támogatásával hozták létre, amit sok politikai megfigyelő az újraválasztási esélyeinek növelésére tett kísérletnek tekintett. Olekszandr Tkacsenko kulturális miniszter elmondta, hogy a kiutasított szerzetesek, akiknek szerdáig kell kiköltözniük, az UOC-ból kilépve és az OCU-hoz csatlakozva maradhatnak otthonukban.

Ismételten Magyarország szuverenitását fenyegeti Ukrajna

Keresztény iskolában mészárolt egy transznemű Amerikában

Börtön várhat Izraelben a keresztényekre hitük miatt?

(Orientalista – Szent Korona Rádió)