Létrehozták Lengyelországban ez első állandó amerikai helyőrséget

A kedden felállított, 13 katonából és 140 civilből álló haderő az Egyesült Államok első állandó jelenléte Lengyelországban, és logisztikai és infrastrukturális támogatást nyújt az ott telepített amerikai csapatoknak.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A helyőrség székhelye az amerikai hadsereg 5. hadtestének előretolt, a nyugat-lengyelországi Poznanban 2020 novemberében megnyílt parancsnoksága lesz. A parancsnokságon rendezett keddi megnyitó ünnepségen részt vett Mark Brzezinski, az Egyesült Államok lengyelországi nagykövete, Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter, valamint John Kolasheski altábornagy, az 5. amerikai hadtest parancsnoka.

Blaszczak a beszédében nagyra értékelte, hogy az amerikai erők már állandó jelleggel jelen vannak Lengyelországban.

“Különösen nagyra értékeljük ezt abban a helyzetben, amelyben Európa azután találta magát, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és megpróbálja megújítani birodalmát”

– jelentette ki.

A Lengyelországban első, Európában pedig nyolcadik állandó amerikai helyőrség nemcsak Lengyelország, hanem a NATO egész keleti szárnya biztonságának szempontjából fontos – hangsúlyozta Blaszczak.

Kolasheski az Európa és Lengyelország biztonságát növelő amerikai szerepvállalás jelének nevezte az állandó helyőrség létesítését.

“Ma Lengyelországban több szövetséges országból származó, több szövetséges katona szolgál, mint valaha is a NATO történetében”

– hangsúlyozta az amerikai altábornagy.

Ezzel arra utalt, hogy Lengyelországban jelenleg mintegy 10 ezer amerikai katona állomásozik állandó jelleggel, rendszeres váltásban. Amerikai parancsnokság alatt egy brit, horvát és román katonákból is álló NATO-zászlóaljat telepítettek az ország keleti részébe 2017-ben.

Az amerikai közlések szerint a poznani előretolt parancsnokság célja az amerikai műveleti képességek megerősítése és integrációja Európában. A parancsnokságot tavaly a lengyel és az amerikai szabadságharcok hőséről, Tadeusz Kosciuszkóról Camp Kosciuszkónak nevezték el.

Az amerikai fiatalok nagyrésze kihízta a katonai alkalmasságot

A CIA megpróbálja befolyásolni Magyarország belügyeit

(Kuruc.info nyomán Szent Korona Rádió)