Halomsírt vizsgálnak a Hortobágyi Nemzeti Parkban

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársaival közös vizsgálat tárgya alá vetett egy Kengyel határán lévő halomsír. A kurgán állapota az évek során erősen romlott, és több mint 50%-át elhordták a régió termékeny talajtulajdonságai miatt. Éppen ezért vizsgálatot folytatnak a további károk és zavarok elkerülése érdekében.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Közös vizsgálat tárgyává vált egy kurgán Kengyel határában, amelyen a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a szolnoki Damjanich János Múzeum kollégái vettek részt. A halomra megközelítően 2 éve bukkant rá az illetékes természetvédelmi őr, tekintve, hogy az nem szerepelt sem régészeti, sem egyéb természetvédelmi nyilvántartásban, adatbázisban. Sajnos a kurgán állapota az évek során folyamatosan romlott, a környékre jellemző kiváló termőképességű talaj miatt azt több mint 50 %-ban elhordták. A vizsgálat indokát is ez adta, a további roncsolás, bolygatás megakadályozása.

A beavatkozás során a cél egy függőleges falfelület létrehozása volt a kurgán megbontott oldalán, ahol a felhordott talajrétegeket azonosítani lehet. A közös munka sikerrel járt, mert a talajszelvény látványosan mutatta a korok lenyomatát, valamint leletként cserépdarabok is előkerültek. Mindezek alapján a halom keletkezésének idejét a korai bronzkorra teszik a régész szakértők, ennek megfelelően kora a 4000 évet is meghaladhatja.

Nagyon nagy jelentősége van annak, hogy a földtulajdonosok és földhasználók ismerjék területükön ezeket a földműveket, mert csak így őrizhetőek meg. Egy, a talán piramisoknál is idősebb halomra, amely a szántóföldön hever, büszkének kell lenni tulajdonosának és foggal körömmel védeni a jövő generációi számára. A mezőgazdasági támogatási rendszer is erre ösztönzi a gazdálkodókat.

A szántóföldi gazdálkodás, mint veszélyeztető tényező, az elsők között szerepel a nyilvántartásban nem szereplő halmok kapcsán és az alföldi megyéket érinti főképpen. Nagyságrendileg ez azt jelenti, hogy kb. 600 halom van közvetlenül kitéve az említett kockázatnak.

A halommal kapcsolatos feladatok a jövőben egyrészt adminisztratív jellegűek: a halom régészeti lelőhelyként történő bejegyzése, valamint természetvédelmi nyilvántartásba vétele alapozza meg a jogi értelembe vett védelmet, másrészt a természetvédelmi őrszolgálat hatáskörének megfelelően közbenjár a régészeti lelőhelyek, illetve a törvény erejénél fogva országosan védett természeti területnek minősülő kunhalmok oltalmában.

A közös munkával kapcsolatban köszönet illeti a Damjanich János Múzeum régész kollégáit (Nagy Fanni, Dr. Mali Péter), valamint az önkéntes segítőket a halom megismerését célzó munkálatok szervezésében, lebonyolításában.

Főnemesi sírra bukkantak az egyik kőszegi templom feltárása során

Több mint 400 éves ágyút tártak fel az egri várban

(Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság nyomán Szent Korona Rádió)