Főnemesi sírra bukkantak az egyik kőszegi templom feltárása során

Kőszegen számos templom felújítása zajlik, aminek következtében a Szent Jakab-templomban egy 17. századi főnemes férfi sírja került elő. Jobb kezében egy aranyozott bőrkötéses imakönyvet találtak, az egyéb gazdag mellékletek, mint például az aranyból készült süvegforgója mellett.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A kőszegi Szent Jakab templomban a Szombathelyi Egyházmegye megbízásából a Savaria Múzeum és a Kőszegi Városi Múzeum végez tervásatást.

Információjuk szerint a 14. század első felében épült egyházi épületben kezdetektől fogva a város előkelői temetkeztek. Az egyik legrangosabb helyen, a főszentély előtt egy 17. századi főnemesi férfi sírja került elő. Gazdag mellékletei közül a legszebb egy gyöngyvirágot formázó, valószínűleg aranyból készült süvegforgó. Mellkasán türkizköves aranygyűrűt találtak.

A kibontott sír

Felsőruháját ezüstfonálból virágformára kötött gombok fogták össze, derekára zsinórövet kötöttek. Jobb kezében aranyozott bőrkötéses imakönyvet tart. Az imakönyv kötésén kétfejű sasos címer figyelhető meg, amely azt valószínűsíti, hogy a Kőszeghez sok ponton kötődő Széchy-család egyik 17. századi férfitagja nyugszik a sírban.

Bőrkötéses imakönyv a – vélhetően – Széchy-címerrel

Derekán három összekapcsolt aranykarika látszik, ami a viseletének egy még nem látszó darabja lehet. Nadrágjának sújtásából ezüstszálak, bőr cipőjéből a talpak maradtak meg.

A régészeti ásatást végzők a sírt egészben kiemelik és restaurálás céljából elszállítják a templomból.

smart

A türkizköves aranygyűrű

Aranyból készült süvegforgó

Késő avar kori temetőt tárnak fel Csákberényben – A múltunk ismeretlen része tárul fel számunkra?

Több mint 400 éves ágyút tártak fel az egri várban

(Vaskarika nyomán Szent Korona Rádió)