Távirányítású gyalogsági harcjárművet mutatott be Oroszország

BMP-3

Oroszország elkészítette a BMP-3-as gyalogsági harcjárműnek egy olyan változatát, melyet akár táblagépről is vezérelhetnek – derül ki a Zvezda tévécsatorna katonai témákkal foglalkozó műsorából. Erről írunk most bővebben. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Szergej Kurdubanov, a Signal” Összoroszországi Kutatóintézet főtervezője elmondta, bármilyen páncélozott járműből létre lehet hozni egy ilyen robotjárművet, amely személyzet nélkül is használható. Körülbelül tíz napig tarthat egy ilyen átalakítás.

Alekszej Egorov, a Военная приемка” műsorvezetője azt mutatta meg ebben a tematikus adásban, hogy a pilóta nélküli BMP-3 megtartja a személyzet által használt eredeti szabványos kezelőszerveket, de további távolról vezérelhető egységeket szerelnek fel rájuk – például egy módosított kormánykereket. Így a BMP személyzettel vagy anélkül is használható. Egy ilyen átalakítása ára a harcjármű árának körülbelül 10%-a (egy BMP-3 ~800.000$-ba kerül). A vezérlőkomplexum kialakításakor figyelembe vették a különleges katonai műveletben résztvevők kívánságait, tapasztalatait.

A Rostec High-Precision Systems Holding első alkalommal az Army-2022 nemzetközi haditechnikai fórum keretén belül mutatta be a nagyközönségnek.

„Több mint 10 éve dolgozunk ezen a projekten. Különböző tesztek sorozatát hajtottunk végre. Ezért mindenki, aki részt vesz ebben a folyamatban, nagyon magabiztosnak érzi magát… Bármely járművet hasonló drónná alakíthatnánk, függetlenül attól, hogy kerekes vagy lánctalpas.” – mondta Szergej Kurdubanov, a „Signal” Összoroszországi Kutatóintézet vezető tervezője.

A kezelők a Cinegével” (a pilóta nélküli vezérlőrendszerrel) felszerelt helyről és/vagy táblagépről is irányíthatják. A Cinege” segítségével a BMP továbbra is elláthatja fő funkcióit.

Oroszország az elmúlt években több hasonló távirányítású robot járművet rendszeresített, köztük NEREHTA típusú felderítő és könnyű tűztámogató drónt és az Ural-9-et, amit a szíriai polgárháborúban is bevetettek, ahol megbízhatatlannak találták, mivel többször megszakadt a harcjárművel az adatkapcsolat.

Ural-9

Néhány nappal ezelőtt a közösségi médiában is feltűntek az orosz-ukrán háborúban erősen feltuningolt otthoni játék” drónok is:

A 2015-ös moszkvai győzelmi parádén bemutatott T-14 Armata harckocsi is rendelkezik a Cinegéhez” hasonló személyzet nélküli távirányítás lehetőségével, állította korábban több orosz forrás.

Elmével irányítható harci kutyákat fejleszt az ausztrál hadsereg

Elavulnak a magyar harci helikopterek, hova tovább?

(tvzvezda.ru nyomán Szent Korona Rádió)