“Bármire készek vagyunk, hogy támogassuk az ukránokat” – Ittas vezetőktől elkobzott járműveket adományoz Lettország

A lettek idén elkezdték lefoglalni az ittas vezetők autóit, amit tárolási hely híján úgy döntöttek, hogy az ukránoknak adnak. Nahát, ki gondolta volna, hogy egyből a sokszor soviniszta és magyarellenes keleti szomszédainkra esik a választás. Az elképzelhetetlen mennyiségű pénz, fegyver, lövedék és jármű után, amit a nyugat pumpált Ukrajnába, most a lettek is igyekeznek polkorrekt módon kivenni a részüket az ügyben.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A Reuters brit hírügynökség csütörtöki beszámolója szerint szerdán hét ilyen autót raktak fel egy pótkocsira és indítottak útnak Ukrajnába.

Az 1,9 millió lakosú balti országban két hónap alatt kétszáz autót foglaltak le azoktól a járművezetőktől, akiknél 0,15 ezrelék feletti véralkoholszintet mértek. Reinis Poznaks, a Twitter Convoy nevű civil szervezet alapítója, akit a kormány azzal bízott meg, hogy szállítsa a járműveket Ukrajnába, azt mondta, nagyon ijesztő a felismerés, hogy milyen sok ittas ember vezet autót.

Poznaks szerint a kéttucatnyi elkobzott autó, amelyeket az állam az ígéretek szerint hetente átadna neki, próbára teszi a nagyrészt önkéntes alapon működő vállalkozás kapacitását. Mint hangsúlyozta: a járműveket nem tudják olyan gyorsan eladni, mint amilyen gyorsan isznak az emberek. Ezért született az az ötlet, hogy elküldjék a lefoglalt autókat Ukrajnába.

A Twitter Convoy vállalkozás már mintegy 1200 járművet szállított Ukrajnába az orosz támadás tavaly februári kezdete óta, miután a szervezet adománykérésre szólított fel internetes közösségi oldalán. Tavaly 2 millió eurót (760 millió forint) gyűjtöttek össze járművásárlásra, felújításra és logisztikára.

Arvils Aseradens lett pénzügyminiszter elmondta, a kormányt a civilszervezet sikere ösztönözte arra, hogy felhagyjon a járművek elárverezésével. Mint kifejtette:

“gyakorlatilag bármire készek vagyunk, hogy támogassuk az ukránokat”.

A rendőrség szerint tavaly 4300 sofőrt értek tetten határérték feletti alkoholszinttel.

Mi Magunk vlog: LMBTQP-től a háborúig

Kazettás bombák a következők Ukrajna kívánságlistáján

(Kuruc.info – Szent Korona Rádió)