Elítélték a Hunnia-ügyben vádolt hazafiakat!

A mai napon végre pont kerülhet a több mint egy évtizede húzódó tortúrára, a Hunnia-ügyre. Ha mégsem pozitív végkimenetellel zárulna, továbbra is bízhatunk, hogy a politikai foglyok köztársasági elnöki kegyelemben részesülnek. Másfél óra az ítélethirdetésig, ha nem írtad volna alá a petíciót, tedd meg most! A legfontosabb eseményekkel pedig folyamatosan frissítjük cikkünket! 

15:10 

Véget ért a spontán demonstráció.

14:50

Az ítélethirdetést követően Gaudi-Nagy Tamás jogvédő, Budaházy György és két elítélt társa adott rövid interjút. Volt köztük olyan, aki a feleségétől és gyermekeitől sem tudott elbúcsúzni, mert sajnos nem tudtak élőben jelen lenni az ítélethirdetésen. Amellett, hogy mélységesen csalódottak, bíznak Novák Katalin köztársasági elnök döntésében.
A harmadik videón az elítéltek átvizsgálása látható…

14:20

Az ítélethirdetésen résztvevők megérkeztek az Igazságügyi Minisztériumhoz, ahol molinókat kifeszítve fejezik ki a Hunnia-per elítéltjei mellett való kiállásukat. Gaudi-Nagy Tamás hangosbemondón keresztül olvasta fel petíciójukat, melyet nem sokkal később Répássy Róbert átvett.

13:10

Spontán vonulás alakult ki, az ítélethirdetésen résztvevők az Igazságügyi Minisztériumhoz vonulnak át, hogy kegyelmet követeljenek.

12:40

A rendőrök empatikusak voltak, hagyták elbúcsúzni Budaházyékat, de immáron elvitték őket.

12:25

Vége az ítélethirdetésnek.

Fontos eseményekről továbbra is tudósítunk.

12:20

Tián és Szücsi esetében az ítélet nem jogerős, ők harmadik fokra mehetnek, éltek is a fellebbezés jogával. Az ő esetükben megszüntették a bűnügyi felügyeletet, szabadlábon védekezhetnek.

12:15

A bíró megindokolta a büntetés mértékét és a kiosztott éveket. Gyakorlatilag egy tényezőn múlt, hogy sokkal kisebb büntetéseket adott, mint az elsőfok, az eltelt idő mennyisége. A büntetés elsődleges célzata az elrettentés, másodlagos a vádlottak megtorlása volt. Mindkettőben alkalmazta az enyhítő körülményeket

A legenyhébb büntetést szabta ki, ami lehetséges, mert a terrorizmus 5-15 évig terjedhet. Mivel a bűnszervezetet megállapította, ezért feltételesen sem bocsáthatók szabadlábra

Gyakorlatilag indoklásában a bíró magyarázkodott, miszerint ítélethozatali kényszere volt. A vádak szerinte megalapozottak, bizonyítékokat nem zárt ki, tehát kénytelen volt őket elítélni, de a legalacsonyabban kiszabhatót szabta ki.

A bíró azt is elmondta, hogy az állam vagy a kormányzat nyugodtan közbeléphetett volna oly módon, hogy az ügyészség ejti a vádat. Ezen megállapításában utalt arra is, hogy a kegyelem helyett ezen az úton is rendezni lehetett volna az ügyet, hogy véget érjen.

11:35

A bíró párhuzamot vont a “véres müncheni olimpián” történtek, a Pan Am 103-as járatán végrehajtott robbantás, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások és Budaházyék ügye között a terrorcselekmény definíciójának magyarázata közben.
Ekkor a hallgatóság nevetésben tört ki. Nem csoda, hiszen az említett első három eset összehasonlíthatatlan a Hunnia-perrel, és nemcsak nevetséges, de egyben felháborító, hogy egy lapon merik említeni ezen terroristákkal a meghurcolt magyar hazafiakat.

10:10

A másodfokú bíróság elhatárolódik Ignácz György (elsőfokon irreális büntetést kiszabó bíró) stílusától, de nem ismeri el, hogy elfogult lett volna. Ezért nem helyezik hatályon kívül az elsőfokú ítéletet.

9:40

A hallgatóság a Szózat eléneklésével fogadta az ítéletet, majd a rendőrség kivezetésével megkezdték a kizárásukat a tárgyalóteremből.

Frissítés: Megmutatták, hogy sokan vannak, és nem tűrik az igazságtalanságot! Mivel senki nem mozdult a bíró felszólítására, engedett és a hallgatóság a teremben maradhat!

9:30 Kimondatott az ítélet

A hazafiakat bűnösnek találták. A másodfokú ítélet enyhébb, de így is vérlázító!

Budaházy Györgyre 6 évet róttak ki, ezenkívül 5 évre eltiltották a közügyektől.

Somogyi Józsefre 5 és fél évet.

Szász Endrére 5 évet és kiutasítást.

Szücsi Frigyesre 5 évet.

Molnár Csabára 5 évet.

Piller Gergelyre 2 évet.

Tián Csabára 5 évet.

Nagy Zoltánra 5 évet.

Fábián Róbertre 5 évet.

9:24

Megtelt a tárgyalóterem, Szász Endrét  vezetőszáron vezették be fogvatartásából.

Kezdetét vette az ítélethirdetés.

9:10

Számos közéleti szereplő megjelent a tárgyaláson. A teljesség igénye nélkül: Gaudi-Nagy Tamás, Morvai Krisztina, Csókay András, Földi László, Drábik János, Kondor Katalin, Toroczkai László, László Attila, Sziva Balázs, Ágoston Balázs, Skrabski Fruzsina, a HVIM vezetői, Barcsa-Turner Gábor és Kónyi-Kiss Botond.

A legidősebb támogató egy 93 éves asszony, ő is ott van, és kiáll Budaházyék mellett!

A jelenlevő sokaság jelenleg a bíróság épületén belül, a tárgyalóterem előtt várakozik. Budaházy Györgyöt a tömeg nagy tapssal fogadta.

8:45 

Hiába hétköznap reggel kezdődik meg az ítélethirdetés, valóságos tömeg jelent meg.

8:40 

Morvai Krisztinát is sikerült megszólaltatnia a Pesti Srácoknak:

Morvai Krisztina, volt EP képviselő is kifejtette véleményét, kiemelte azt, hogy közel 40 éves praxisa alatt nem találkozott még olyannal, hogy az ügyészség, akinek a vádat kellene képviselnie, zaklatásnak minősít egy ügyet, majd a bíró jogkörét meghaladva terrorcselekménnyé minősíti azt. Ez önmagában elegendő a hatályon kívül helyezésre Morvai szerint.

“Az ügy vérzik a törvénysértésektől”

A háziőrizetekkel és az előzetesekben töltött idővel Budaházy már legalább 6 év büntetést töltött le. Ez annak függvényében is megdöbbentő, emeli ki Morvai, hogy ennyi időt emberölésért szoktak adni.

“Igazi terrorcselekmény Magyarországon 2006 őszén történt”

– utal Morvai a gyurcsányi rendőrterrorra.

“Ez ellen az igazságtalanság ellen fel kell lépni! (…) Kérek mindenkit, hogy írja alá a petíciót!”

8:25

A Pesti Srácok élőben közvetít a helyszínről:

“Azok a bizonyítékok melyekkel minket el akarnak ítélni törvénysértőek” – emelte ki Budaházy.

8:10

Megérkezett Budaházy György. A jelenlévők tapssal köszöntötték.

7:30

Másfél órával az ítélethirdetés előtt megjelent a rendőri készültség.

(Szent Korona Rádió)