Betiltják Kínában a ChatGPT – A mesterséges intelligencia liberális propagandát terjeszt

Kínai kormányzati szervek elrendelték az ország legnagyobb technológiai vállalatának, hogy ne tegye a nyilvánosság számára elérhetővé a mesterséges intelligenciát használó ChatGPT-t, mert a hatóságok attól tartanak, hogy a chatbot cenzúrázatlanul válaszol majd a felhasználók kérdéseire.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A japán Nikkei Asia értesülései szerint a kínai Tencent Holdings és az Ant Group, az Alibaba Group leányvállalata utasítást kapott rá, hogy egyik felületükön se legyen hozzáférhető a ChatGPT. A közvetlen és a harmadik félen keresztül történő elérést is megtiltották a Microsoft és az OpenAI által fejlesztett mesterséges intelligenciát használó beszélgetőalkalmazáshoz.

A ChatGPT hivatalosan egyébként sem elérhető Kínában, azonban az emberek képesek használni az alkalmazást úgynevezett VPN (Virtual Private Network, magyarul virtuális magánhálózat) segítségével, ami képes megkerülni a kínai rendszert. A Tencent cég fejlesztői több tucatnyi olyan mini alkalmazást hoztak létre a saját, WeChat nevű közösségi alkalmazásuk számára, amelyek a ChatGPT alapján működtek. Az állami nyomásgyakorlás hatására ezek közül most sokat le kellett állítaniuk, sőt, olyan programok működését is felfüggesztették, amelyek nem kapcsolódtak a ChatGPT-hez, hanem annak csupán utánzatai voltak.

A China Daily nevű, állami kézben lévő médium azt írta az üggyel kapcsolatban a Weibo-n (ami a Twitter kínai, erősen cenzúrázott megfelelője), hogy a ChatGPT “az Egyesült Államok kormányának segítene a dezinformáció terjesztésében és a globális történések saját geopolitikai érdekeit szolgáló manipulálásában.” Ezt bizonyítandó, a kínai lap újságírója egy videóban megkérdezi a chatbot-ot, mit tud Xinjiang tartományról. A válaszban a ChatGPT kitér a régióban élő ujgur muszlimok elleni emberi jogi visszaélésekre, beleértve a vallási közösségbe tartozó emberek “átnevelő” táborokba való tömeges internálását. Az állami médium újságírója szerint ez tökéletesen összhangban van az Egyesült Államok által terjesztett propagandával.

A kínai technológia ipar néhány névtelenséget kérő szereplője azt mondta,

a ChatGPT használata valószínűleg soha nem lesz engedélyezett az országban, mert a felhasználók az állam számára kényes politikai kérdéseket tehetnek fel a mesterséges intelligenciának, és ez erre adott cenzúrázatlan válaszok komoly büntetést vonhatnak maguk után,

amiért viszont az a platform kellene hogy vállalja a felelősséget, amelyen az amerikai szolgáltatás elérhető.

Nem ez az első eset, hogy Kína letilt külföldi weboldalakat vagy alkalmazásokat. Peking több tucat meghatározó amerikai webhelyet és alkalmazást betiltott, 2009 és 2010 között például a Google-t, a Facebookot, a YouTube-ot és a Twittert, 2018 és 2019 között pedig a Reddit-et és a Wikipédiát is.

Az amerikai “mindentudó” mesterséges intelligenciát használó beszélgetőalkalmazás népszerűsége és hódítása arra késztette a kínai piacvezető technológia cégeket, hogy hasonló programokkal álljanak elő. A Baidu például márciusra tervezi a saját fejlesztésű “Ernie Bot” tesztelését, amely azonban nem egy független chatbot lesz, hanem a vállalat egyéb szolgáltatásaiba beépített funkció. A cég közleményben hangsúlyozta, hogy, bár a program hasonló a ChatGPT-hez, azonban egyáltalán nem használja fel az amerikai fejlesztésű mesterséges intelligenciát.

Ugyan a kínai kommunista kormány egyáltalán nem nevezhető követendőnek,  ezen döntésükkel viszont legalább egyet lehet érteni.  A ChatGPT ugyanis nem csak a mesterséges intelligencia miatt probléma az emberek életében, de teljesen nyilvánvaló, hogy liberális propagandát terjeszt az egyes “beszélgetésekben”.

A kultúra lealacsonyítása: Többszáz ChatGPT-vel írt könyvet lehet már megvásárolni

Teszt: A ChatGPT szerint Zagyva Gyula MSZP-s országgyűlési képviselő, de nem ismerte Nicolas de Lamberterie-t sem

(Rakéta.hu nyomán Szent Korona Rádió)