Elmével irányítható harci kutyákat fejleszt az ausztrál hadsereg

Az elme és a tekintet segítségével irányítható mesterséges intelligenciára épülő harci kutya fejlesztésében már a tesztelési fázisnál jár az ausztrál hadsereg. A technológia aggasztó előjelről tanúskodik, főleg úgy, hogy fogalmunk sincs a mesterséges intelligencia valódi hatásairól. Tesztelő katonák is elmondták a véleményüket az eszközről.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az ausztrál hadsereg egy mesterséges intelligencia alapú, úgynevezett „brain robotic interface-t” tesztel, és videójukból kiderül, hogy az eszköz lehetővé teszi a katonák számára, hogy egyfajta digitális „telepátia” segítségével irányítsák a robotkutyákat.

A mesterséges intelligencia elemzi az agyhullámok adatait, és egy csúcstechnológiás bioszenzoros headset segítségével továbbítja azokat a személy látókéregéből a robotkutyába. A headsetben kiterjesztett valóságként észlelt villódzó jelzőfények segítségével lehet kijelölni azt a célpontot, ahová a kutyák automatikusan elindulnak – nagyjából mint a régebbi taktikai-akciójátékokban, például a Mass Effect trilógiában.

“A folyamatot pofonegyszerű elsajátítani. Nagyon intuitív, csak néhány alkalomra volt szükség, hogy ráérezzen az ember”

– mondta Damian Robinson őrmester, aki tesztelte a HoloLens headsetet, majd hozzátette, “ez főleg a vizuális koncentráción múlik, nem kell semmi bonyolultra gondolnia a robot működtetéséhez.”

A felületet tesztelő csapat a Vision 60 Ghost Robot nevű kutyának tehát ezzel a módszerrel adott parancsokat egy HoloLens 2 headset és egy dedikált Raspberry Pi-alapú MI dekóder segítségével. A projektben rejlő lehetőségek óriásiak, a kutatók reményei szerint a katonák védelmét és hatékonyságát is átalakíthatják.

Elavulnak a magyar harci helikopterek, hova tovább?

USA szerint káros a kínaiak által javasolt béketervezet, mert véget vethet a háborúnak

(Rakéta, IE – Szent Korona Rádió)