Kína, Japán és Dél-Korea sugárzási kockázatokkal néz szembe az észak-koreai nukleáris kísérletek miatt

A South China Morning Post hozta le tegnap azt a nagyon fontos és elgondolkodtató hírt miszerint Észak-Korea nukleáris fegyverkísérleteket hajt végre, mit sem törődve a saját polgárain túl a környező országban élő emberek egészségével sem, ugyanis Dél-Korea, Japán és Kína is  veszélynek van kitéve. Mindazon túl, hogy a civil lakosság egészségét kockáztatja joggal tehetjük fel a kérdést, vajon mire készülhet Észak-Korea a világpolitikát uraló forrongó helyzetben?

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A szennyezett felszín alatti vizek és a csempészett mezőgazdasági és halászati termékek “ezrek élethez és egészséghez való jogát veszélyeztethetik” – állapította meg egy tanulmány.

Kína és Japán fokozta a sugárzás megfigyelését, és aggodalmát fejezte ki az Észak-Korea hat korábbi nukleáris kísérletét követő potenciális expozíció miatt.

Kim Dzsongun
Kim Dzsongun észak-koreai vezető decemberben fegyvertesztet tart. Phenjan 2006 és 2017 között titokban hat atomfegyver-tesztet hajtott végre, és vélhetően a hetedikre készül. Fotó: Koreai Központi Hírügynökség – Reuters

Észak-koreaiak és Dél-Koreában, Japánban és Kínában élő emberek tízezrei lehetnek kitéve a felszín alatti robbantásokból származó talajvízen keresztül terjedő radioaktív anyagoknak – közölte keddi jelentésében egy szöuli székhelyű emberi jogi csoport.

Az átmeneti igazságügyi munkacsoport tanulmánya szerint a radioaktív anyagok nyolc városban és megyében terjedhettek el, ahol több mint 1 millió észak-koreai él, és ahol a talajvizet a mindennapi élethez használják, beleértve az ivást is. Azt is kijelentette, hogy a szomszédos Dél-Korea, Kína és Japán veszélyben lehet, részben az északról csempészett mezőgazdasági és halászati termékek miatt.

Ásó kisfiú
Egy fiú ásót tart kezében egy észak-koreai kukoricaföldön 2011-ben. Az átmeneti igazságügyi munkacsoport jelentése szerint Észak-Korea szomszédait részben a csempészett mezőgazdasági termékek miatt fenyegetheti a sugárzás. Fotó: Reuters

A 2014-ben alakult csoport nukleáris és orvosi szakértőkkel és disszidensekkel dolgozott együtt, és nyílt forráskódú hírszerzést, valamint nyilvánosan elérhető kormányzati és ENSZ-jelentéseket használt a tanulmányhoz, amelyet a National Endowment for Democracy, az Egyesült Államok Kongresszusa által finanszírozott nonprofit vállalat támogatott.

“Ez a jelentés jelentős annak bemutatásában, hogy Észak-Korea nukleáris kísérletei nemcsak az észak-koreai nép, hanem a Dél-Koreában és más szomszédos országokban élők élethez és egészséghez való jogát is veszélyeztethetik” – mondta Hubert Young-hwan Lee, a csoport vezetője és társszerzője.

Nem érkezett válasz azokra a megkeresésekre, amelyek arra irányultak, hogy Észak-Korea New York-i diplomáciai képviseletének telefonon észrevételt tegyenek.

2015-ben Dél-Korea élelmiszer-biztonsági ügynöksége a radioaktív céziumizotópok szokásos szintjének kilencszeresét észlelte az importált süngombában, amelyet kínai termékként értékesítettek, bár tényleges eredetük Észak-Korea volt.

Kína és Japán fokozta a sugárzás megfigyelését, és aggodalmát fejezte ki Észak-Korea korábbi nukleáris tesztjeit követő potenciális kitettség miatt, de nem kaptak információt a szennyezett élelmiszerekről.

Számos külső szakértő aggodalmát fejezte ki a szennyezett víz lehetséges egészségügyi kockázataival kapcsolatban, de Észak-Korea elutasította ezeket az aggályokat, mondván, hogy a korábbi nukleáris teszteket követően nem szivárogtak káros anyagok.

Amikor Észak-Korea 2018-ban külföldi újságírókat hívott meg, hogy szemtanúi legyenek néhány alagút lerombolásának a nukleáris teszthelyszínen, elkobozta sugárzásérzékelőiket.

Szöul országegyesítési minisztériuma, amely a két Korea-közi ügyekkel foglalkozik, 2018-ban leállította a disszidensek sugárterhelésének tesztelését a határokon átnyúló kapcsolatok enyhülése közepette.

De a Punggye-ri közelében lévő régiókból származó 40 defektor közül, akiket 2017-ben és 2018-ban sugárzásra teszteltek, legalább kilenc mutatott rendellenességeket. A minisztérium azonban közölte, hogy nem tud közvetlen kapcsolatot létesíteni a nukleáris teleppel.

A jelentés szerint 2006 óta több mint 880 észak-koreai menekült el ezekből a régiókból.

A jogvédő csoport sürgette a tesztelés újraindítását és a Punggye-ri környéki közösségeket érintő sugárzási kockázatok nemzetközi kivizsgálását.

Az országegyesítési minisztérium nem reagált azonnal a véleménykérésre.

Szöul és Washington szerint Phenjan egy hetedik nukleáris tesztre készülhet.

 

Kábítószer és terror: ez Észak-Korea valódi arca

Működésbe lépett az “érzelemrendőrség” is Észak-Koreában

(South China Morning Post nyomán Szent Korona Rádió)